Menu Zavřít

Solidární Velikonoce. Němečtí zákazníci jsou zmatení z nabídky vajec

8. 4. 2017
Autor: Pixabay.com via CC0

Ptačí chřipka způsobila, že se v německých supermarketech prodávají vejce, která nepochází z volných chovů. Takzvaná solidární vejce zákazníky matou.

Volné chovy slepic zdecimovala ptačí chřipka, takže vejce z této produkce nejsou k mání. Proto se německé řetězce rozhodly pro menší lest. Prodávají takzvaná solidární vejce ze zimních chovů.

Kaufland nebo Netto prodávají „Soli-Eier“, tedy solidární vejce. Zákazníci nevědí, o co se jedná. Jde o vejce z chovů, které mají zimní výběh.

„To je nová kategorie?“ ptají se nyní podle Die Zeit zákazníci v supermarketech. „Nevím, ale vejce z volného výběhu nyní nejsou,“ odpovídají pracovníci obchodů.

Důvodem je ptačí chřipka, která se loni v listopadu vyskytla v 29 evropských zemích, včetně ČR a stále není úplně zažehnána.

„Je to nejsilnější a nejdelší epidemie ptačí chřipky v Evropě,“ upozornili odborníci ze Spolkového výzkumného ústavu pro zdraví zvířat. Patogen H5N8 je vysoce nakažlivý a fatální i pro husy, slepice, kachny a krůty.

Jen v Německu bylo vybito 400 tisíc zvířat v postižených farmách. Navíc dalším opatřením je, že se slepice z volného výběhu musí stáhnout zpět do budov. Nyní tyto slepice snášejí vejce, jež nejsou označeny jedničkou, ale dvojkou. To znamená vejce z halového chovu.

Označení vajec. První číslo kódu vejce
0 vejce z ekologického chovu, výběhy a bio krmení
1 vejce z volného chovu, objekty pro chov nosnic mají výběhy venku
2 vejce z halového chovu, slepice jsou ve velkých halách
3 vejce z klecového chovu

Vejce z volného chovu je o 4 eurocenty (asi 1 koruna) dražší než z halového. Pro mnoho producentů to je významný ekonomický propad, uvedla mluvčí Christiane von Alemann z německého svazu drůbežářského průmyslu.

Alternativou je zimní výběh, což je prostor, který je bohatě větraný a nosnice v něm mají přístup k čerstvému vzduchu. Ty pak snášejí takzvaná solidární vejce. Jsou prodávána za cenu vajec s kódem jedna, tedy z volného chovu, uvedla firma Edeka, která provozuje řetězce Netto.

Přitom podle německého týdeníku mnoho Němců nechce kupovat tato vejce, ale přímo bio vejce, kterých je nedostatek. Představují 11,7 procenta z celkových prodejů vajec v supermarketech.

Ptačí chřipka v ČR
Do poloviny března 2017 veterináři v ČR utratili 98 tisíc ptáků a zlikvidovali 115 tisíc kusů vajec. Vyhlášeno bylo 38 ohnisek nákazy. V Evropě jich bylo nejvíce ve Francii – 458, v Maďarsku 234 a Německu 75. Ministr zemědělství Marián Jurečka požaduje navýšení dotace o 70 milionů korun. Na konci března Rusko zavedlo omezení dovozu živé drůbeže a násadových vajec ze čtyř krajů ČR – Pardubického, Karlovarského, Královéhradeckého a Plzeňského.

Současné teplejší počasí s větším slunečním svitem by mělo viry ptačí chřipky eliminovat, ale kdy bude po epidemii úplně, je těžké předvídat. Ve spolkové zemi Dolní Sasko se stále objevují nová ohniska nákazy, přitom farmy z této oblasti produkují až 40 procent vajec v Německu. „Každý den máme hlášeny nové případy,“ uvedl německý veterinární ústav.

Mluvčí drůbežářského průmyslu tvrdí, že ptačí chřipka dosud sektor stála 40 milionů eur (asi 1 miliardu korun). I když jsou farmy pojištěné na úhyn zvířat, netýká se to propadu produkce. Svaz požaduje pro berlínské vládě finanční odškodnění.

CIF24

Související články:

Cena lososa láme rekordy. Může za to mořská veš

Rusko omezí dovoz české drůbeže. Kvůli ptačí chřipce

 Drůbež, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).