Menu Zavřít

SOLIDNÍ CESTA K IMPROVIZACI

17. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Šéf průmyslníků musí narychlo měnit dohodnuté termíny

Nového prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Stanislava Kázeckého vynesla do čela nejsilnější zaměstnavatelské skupiny v zemi pověst schopného manažera. Organizační talent a manažerskou diplomacii nyní může prokázat víc než kdykoli předtím. Reprezentativní, ale časově náročný post prezidenta zaujal poněkud nečekaně, po překvapivém výsledku hlasování valné hromady svazu 26. dubna tohoto roku (EURO 18/2001).

Kázecký věří, že nové úkoly dokáže sladit se svými dosavadními povinnostmi. Zastává funkce generálního ředitele a předsedy představenstva ZVVZ Milevsko a působí i v zastupitelstvu tohoto jihočeského města. „Organizačně a časově náročné budou první dva měsíce, domnívá se Kázecký. Přehazovat termíny a improvizovat bude muset do konce června, protože nej–méně do té doby má kalendář nabitý termíny sjednanými z pozice generálního ředitele.

Třiapadesátiletý šéf strojírenské společnosti ZVVZ působí ve svazu již několik let, do letošní valné hromady ve funkci viceprezidenta. Ředitelem podniku, který zaměstnává zhruba dvanáct stovek lidí, je od roku 1991. Jako manažer je i pro širší veřejnost poměrně známou osobou. Vloni začátkem roku vedl za ZVVZ marný, ale poměrně tvrdý boj o dodávku pro íránskou jadernou elektrárnu Búšehr (EURO 8/2000). Zpočátku odmítal požadavky ministerstva zahraničí na její stornování a postavil se i proti ministru Grégrovi, když pro média uvedl, že jeho úřad milevské firmě zakázku schválil. V boji zůstal nakonec sám. Po intervencích ze zahraničí měl proti sobě většinu politiků a podporu nenašel ani doma, ve svazu průmyslu. Ještě předtím, než vláda prosadila zákaz vývozu vzduchotechniky ze ZVVZ zvláštním zákonem, proto začal vyjednávat o kompenzacích.

Kázecký sice ani dnes nepovažuje dohodnuté kompenzace za dostatečné, tvrdí však, že postoj vlády chápe. Když byl nyní zvolen do čela průmyslníků, ministři Miroslav Grégr i Jan Kavan mu blahopřáli mezi prvními.

Události před valnou hromadou svazu i její průběh naznačují, že se Kázecký stal nejvyšším reprezentantem českého průmyslu, aniž by o to nějak zvlášť usiloval. Nabídku dostal víceméně proto, aby měl tehdejší prezident Petr Karas při hlasování alespoň jednoho protikandidáta a volba se nestala fraškou. „Oslovili mě měsíc před valnou hromadou a já to bral jako nabídku, která se neodmítá, potvrdil Kázecký. Odstupující Petr Karas pro týdeník EURO uvedl, že považuje Kázeckého za velmi schopného manažera. „Proti rozhodnutí valné hromady nemohu absolutně nic namítat, řekl Karas. Generální ředitel svazu Zdeněk Liška se domnívá, že se nový prezident svým manažerským přístupem podobá svému předchůdci. „Je rázný, ale když je potřeba, dovede být diplomatický, vysvětluje.

Kázecký tvrdí, že není typem člověka, který za každou cenu prosazuje svůj názor proti ostatním. „Nechci o všem rozhodovat sám, a pokud mám ke svým podřízeným důvěru, snažím se rozdělit zodpovědnost, uvedl. Princip kolektivního rozhodování uplatnil i při kandidatuře na post prezidenta. „Nešel bych do toho, kdybych neměl podporu užšího vedení ZVVZ a majitele podniku, řekl.

Šéf mladoboleslavské Škodovky Vratislav Kulhánek, který je viceprezidentem svazu, oceňuje, jak Kázecký a jeho podnik zvládli situaci po loňském rozhodnutí kabinetu. „O jeho schopnostech svědčí to, jak dokázal eliminovat výpadek zakázky pro íránský Búšehr, říká.

Zakázaná dodávka představovala třetinu plánovaného objemu tržeb a hrozilo, že podnik bude muset propouštět. „Nepropadli jsme zmatku a řešili jsme to postupně, vzpomíná Kázecký. Kritické období firma překlenula částečně dovolenými pro zaměstnance, částečně kompenzací prostojů a také, protože brala zakázky, které by pro ni jinak nebyly zajímavé. Obrat podniku se vloni oproti plánu, jenž počítal s iránskou zakázkou, snížil o 400 milionů korun. Firma však zůstala v černých číslech a dosáhla zhruba sedmnáctimilionového hrubého zisku.

Chladnou hlavu zachoval novopečený šéf svazu i po svém zvolení. První dny strávil na dovolené v Andalusii. „Cestování a poznávací zájezdy jsou mým koníčkem a neviděl jsem žádný důvod, proč tuto plánovanou cestu rušit, řekl.

Stanislav Kázecký hovoří anglicky, německy a rusky. Je ženatý a má syna. S manželkou žije už 29 let a stejnou věrnost zachoval i svému podniku. V ZVVZ pracuje od roku 1972, kdy ukončil Vysokou školu ekonomickou v Praze. Do podniku nastoupil do pozice referenta, listopad 1989 ho zastihl na postu vedoucího obchodního útvaru. Po revoluci se stal obchodním náměstkem a od roku 1991 ředitelem.

EBF24

V Milevsku bydlí od narození a v desetitisícovém městě se těší poměrně velké oblibě. „Je skromný a všichni ho tady mají rádi, potvrdil personál místní restaurace Modrá hvězda. Kázecký říká, že do své oblíbené hospody chodí každý pátek, pokud nemá jiné pracovní povinnosti. Jeho zvolení prezidentem se u Modré hvězdy neslavilo. „Pro lidi, s nimiž se tam potkávám, to není důležité. Žijí jinými problémy a já jsem rád, že jsem s nimi neztratil kontakt, říká Kázecký.

V městském zastupitelstvu je už druhé volební období, naposledy kandidoval jako nestraník za ODA. Kdyby se však měl některé ze svých funkcí vzdát, bude to zřejmě práce v městské radě. „Pokud se ukáže, že mám ve svazu i nadále důvěru, nebudu už v příštím roce v obecních volbách kandidovat, řekl. Prezidentem svazu průmyslníků byl zvolen na tři roky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).