Menu Zavřít

Solitea prodává Američanům IT firmu JET ERP. Společnost Aptean za ni zaplatí vyšší stovky milionů

17. 1. 2022
Autor: Solitea
  • IT holding Solitea prodává rakouskou firmu JET ERP. Získá za ni vyšší stovky milionů korun, které využije k posílení pozice na stávajících trzích a k další expanzi. Společnost vlastnila poskytovatele informačních systémů osm let

  • Za poslední rok provedla Solitea čtyři velké akvizice, získala obrat 2,5 milionu, přičemž ve stejném tempu hodlá pokračovat i letos 

  • Holding spadá pod slovenskou investiční skupinu Sandberg Capital, která působí v regionech střední a východní Evropy


Mezinárodní IT holding Solitea zahájil nový rok velkou mezinárodní transakcí. Prodal jednu z firem svého portfolia – rakouského dodavatele ERP řešení JET ERP. Kupujícím je jeden z nejvýznamnějších globálních poskytovatelů podnikového softwaru, a sice americký Aptean. Dle informací redakce Euro.cz se JET ERP prodal za vyšší stovky milionů korun. Podle vedení Solitey byl exit mimořádně výhodný – investice se prý zhodnotila několikanásobně.

„Umíme dobře nakupovat a taky výhodně prodávat,“ komentuje vydařený obchod šéf společnosti Solitea Martin Cígler. Nechal se slyšet, že získané prostředky využije k posílení pozice firmy na stávajících trzích a k další mezinárodní expanzi. Dnes společnost, kterou Cígler spoluzakládal, působí celkem v 15 zemích. V rámci evropského regionu dodává ICT řešení 260 tisícům zákazníků a zaměstnává 1400 lidí v sedmi státech. Firma je na podobné transakce expertem, jen za loňský rok akvírovala čtyři velké IT firmy, mezi něž patří třeba autorizovaný partner Microsoftu, společnost Mainstream. Letos má v plánu v této aktivitě pokračovat.

Česká módní značka Vuch během pandemie rychle rostla. Mladé firmě má pomoci investice z eRockets, nejde jí ale jen o čísla
Přečtěte si také:

Česká módní značka Vuch během pandemie rychle rostla. Mladé firmě má pomoci investice z eRockets, nejde jí ale jen o čísla

JET ERP koupila Solitea v roce 2014. Jedná se o rakouského poskytovatele řešení v oblasti informačních systémů pro segment průmyslové výroby a obchodu, který se zaměřuje na menší a středně velké společnosti na německy hovořícím trhu. „JET ERP je známá a renomovaná firma a jeden z lídrů ve své oblasti. V době akvizice šlo o velmi dobrou a strategickou koupi. Aptean to dnes vidí stejně a nabídl obchod, který nešlo odmítnout. Naše investice se několikanásobně zhodnotila,“ říká o prodeji Cígler.

Nenechat si utéct příležitost

O významu transakce svědčí i to, že za kupující společností Aptean, která má centrálu v USA a operuje na několika kontinentech, stojí dva velké private equity fondy, a sice TA Associates a Vista Equity Partners.

Obrat Solitey vloni dosáhl 2,5 miliardy korun, přičemž letos by firemní výnosy měly být ještě o něco vyšší. Sám Cígler je však jen jejím částečným vlastníkem, většina holdingu totiž spadá pod skupinu Sandberg Capital. „Tento úspěšný prodej dobře vystihuje naši dlouhodobou investiční strategii. Úspěch spočívá v co nejefektivnějším rozložení portfolií, která pak fungují ve vzájemné synergii,“ uvedl partner zmíněné společnosti Michal Rybovič.

Mobilní rozhlas Ondřeje Švrčka rostl v době pandemie o tisíce procent. Nyní jako Munipolis vyráží dobýt Evropu
Přečtěte si také:

Mobilní rozhlas Ondřeje Švrčka rostl v době pandemie o tisíce procent. Nyní jako Munipolis vyráží dobýt Evropu

Také zdůraznil důležitost umění chytit se dobré obchodní příležitosti, jakmile se objeví. „V průběhu našeho působení v JET ERP jsme díky skvělým zaměstnancům dokázali vybudovat stabilního poskytovatele podnikových informačních systémů s velmi dobrou reputací na rakouském a švýcarském trhu. Jsme velmi rádi, že na naši práci naváže globální hráč Aptean,“ doplnil Rybovič.

EBF24

Sandberg sídlí na Slovensku a zaměřuje se na investice do menších podniků ze střední a východní Evropy. Ve svém prvním fondu spravuje skupina aktiva v hodnotě přesahující 350 milionů eur (8,5 miliardy korun), a to v oblasti IT, telekomunikací, zemědělství, vzdělávání a maloobchodu. Před rokem pak otevřela fond druhý.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).