Menu Zavřít

Songkram: Festival vody a radosti

27. 3. 2018
Autor: iStock

Oslavy thajského Nového roku nenechají nikoho chladným. A už vůbec ne suchým.

Vedle thajských oslav Nového roku působí český přípitek s ohňostrojem trochu usedle. Songkram, thajský Nový rok, je nejoblíbenější svátek v zemi. Pokud se v Thajsku ocitnete okolo 13. až 15. dubna, prostě se do oslav namočíte, ať chcete, nebo ne.

Thajská města nasáknou vodou. Zažijte lidi, kteří na sebe střílejí z vodních pistolek, polévají se vodou z pet lahví i kbelíků. V některých lokalitách se oslav účastní i sloni a ti mají řádný dostřel.

 duron123 | istockphoto.com

Jedním si můžete být jistí. Opustit hotel znamená promoknout na kost. Lidé vás budou podněcovat přidat se k vodním bitvám, jejichž cílem je spláchnout všechno špatné z uplynulého roku. Songkram naštěstí připadá na nejteplejší měsíc v roce.

 yupiyan | istockphoto.com

Pokud budete slavit v Bangkoku, hledejte ulice Khao San Road a Silom Road a noční party scénu RCA (Royal City Avenue). Míříte-li do Chiang Mai, oslavy se konají okolo Chiang Mai Gate, Thapae Gate a okolo řeky. Chiang Mai je navíc proslulé svými orchidejemi a každoročním velkolepým květinovým průvodem, takže se těšte i na svátečně vyzdobené město.

Jakmile se do oslav aktivně zapojíte, dodržujte etiketu a hrajte fér. Nepolévejte mnichy, malé děti a staré lidi (pokud o to nebudou mít vyloženě zájem). Použijte čistou vodu, ani horkou, ani ledovou. Hodí se také dávat almužny a navštívit chrámové obřady. Pokud někde narazíte na květinami ozdobenou sošku Buddhy, omyjte ji vodou. Zajistíte si štěstí. Především pak nezapomeňte každému, koho svlažíte, popřát “Sawasdee Pee Mai” (Šťastný Nový rok).

 hwannaa | istockphoto.com

Než vyrazíte do ulic

Zkontrolujte, že jste si oblékli šaty, které po namočení nezprůhlední. Mohli byste přitahovat nežádoucí pozornost alkoholem posilněných slavících.

Zajistěte svému fotoaparátu vodotěsnou ochranu. To samé koneckonců platí o vašem telefonu, penězích a dokladech.

EBF24

Berte oslavy s humorem.

HLEDEJ ZPÁTEČNÍ LETY PRAHA BANGKOK, THAJSKO

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).