Menu Zavřít

SOROS BY ZAVEDL UMĚLOU MĚNU

24. 8. 2001
Autor: Euro.cz

G l o b á l n í     f i n a n c e

Největší finanční spekulant dvacátého století George Soros ve své knize, která vyšla ve Spojených státech minulou neděli, přiznal, že nejhorší zkušeností v jeho profesionální kariéře byly investice do akcií ruských podniků. Finančník zároveň varuje, že svět čeká hospodářský úpadek, pokud se mezinárodní finance rychle nezreformují. List International Herald Tribune (IHT) uvádí, že v knize „Krize globálního kapitalismu zveřejňuje Soros své letité zkušenosti. „Jde o otřesné svědectví z první ruky, píše IHT.

Cena Sorosových investičních fondů klesla letos z 22 miliard dolarů na 18 miliard a polovinu chybějící částky ztratil finančník maďarského původu v Rusku. Soros však nechce být litován a netrvá ani na kompenzaci ztrát. Spíše by si přál, aby vznikl nový stabilní řád na světovém finančním trhu, i kdyby se měly omezit možnosti pro spekulanty, jako je on sám. „Chci zabránit tomu, aby kapitalistický svět pohltil sám sebe, tvrdí Soros.

Útočí tak na filozofii, kterou nazývá tržním fundamentalismem, což je základ struktury globální ekonomiky. Podle IHT Soros chvílemi přehání, když vysvětluje svoji „reflexivní teorii , která spočívá v tom, že myšlenky a citáty hlavních aktérů mohou mít dopad na trh. „Fakta mohou být ovlivněna tím, že se o nich mluví, tvrdí. Kupříkladu, když početný dav hovoří o kouzlu trhu, Soros varuje, že „jde o budování stavu masivní iluze toho, že trh vyřeší všechny problémy . Soros sází na to, že „takto omámené stádo jednou zakopne a on na tom vydělá . Finančník ve své knize vysvětluje, jak mu jeho teorie pomohla zbohatnout, ale nerozdává všechny klíče ke svému úspěchu - kromě známého případu z roku 1992, kdy na spekulaci s britskou librou vydělal miliardu dolarů.

CIF24

Soros navrhuje, aby státům, které zveřejní všechny své ekonomické údaje, MMF poskytl garantované úvěry a bankám, které ignorují varování, by se měly udělit pokuty. Místo toho, aby MMF vymáhal peníze bank od zdevas-tovaných dlužníků, samotné banky by měly spolknout své ztráty tím, že by transformovaly špatné půjčky do akcií (kapitalizace pohledávek). Zároveň by se posílila kapacita MMF půjčovat peníze díky takzvaným Special Drawing Rights (SDR), což je umělá rezervní měna, kterou má MMF k dispozici. Centrální banky by mohly vyměnit SDR za dolary či jiné měny. Tato procedura by se stala normou po založení Mezinárodní úvěrové pojišťovací agentury (International Credit Insurance Corporation), která by měla mít k dispozici všechny údaje o dob-rých i špatných úvěrech. Tato agentura by poté rozhodla, na kterou část celkového úvěru poskytne garance. Zahraniční banky a držitelé dluhopisů by nesli zbývající část rizika. Fakt, že dlužníci by se nemohli nadále spoléhat na to, že je MMF vytáhne z bryndy, by byl podle Sorose silný prostředek pro to, aby se Mezinárodní měnový fond mohl „vyhnout excesům .

„Situace v Rusku se již vymkla kontrole, přičemž okolní svět v podstatě nemůže učinit nic, čím by mohl nastalé problémy vyřešit, prohlásil Soros minulý čtvrtek ve Washingtonu. Situaci zřejmě nebude možné řešit až do té doby, než se problémy v Rusku ještě více vystupňují a nastane změna v konstelaci na politické scéně. Jedině to by podle Sorose mohlo vést k intervenci zvnějšku. Současně upozornil, že politika Mezinárodního měnového fondu (MMF) je jedním z problémů, kterým musí čelit světový finanční systém, protože fond nepracuje tak, aby jeho pomoc byla skutečně účinná.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).