Menu Zavřít

Souboj obrácených hypoték

4. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Česká spořitelna vs. GE Money Bank

WT100

PRAHA (jaq) – První inovací představenou v rámci strategie České spořitelny nazvané Banka první volby se stala Hypotéka na počkání. Spořitelna patřila v uplynulých letech k market makerům v oblasti hypoték a své postavení si hodlá udržet i pomocí nového typu úvěru na bydlení. Principem hypotéky na počkání je schválení až šestimilionového úvěru ještě před výběrem vhodné nemovitosti. Největší tuzemská retailová banka není první, kdo na českém trhu nabízí schválení úvěru předem.
Podobný produkt již poskytuje GE Money Bank. Spořitelna si však dovolila vyjít v jednoduchosti klientům vstříc víc než americká banka. S klientem podepíše smlouvu o úvěru bez doložení výše příjmu s tím, že má půl roku na výběr vhodné nemovitosti. Svůj plat může zákazník prokázat až poté, co objekt pro koupi nalezne. GE Money Bank se zaváže k poskytnutí úvěru pouze formou smlouvy o smlouvě budoucí, její klient navíc musí dokládat příjem hned třikrát - při žádosti o půjčku, po vybrání nemovitosti i před samým čerpáním. GE Money Bank však umožňuje čerpat hypotéku i na rekonstrukci nemovitosti, spořitelna pouze na její koupi. Navíc v případě zrušení smlouvy účtuje poplatek necelých deset tisíc korun, GE Money sankci neuplatňuje, navíc na výběr vhodné nemovitosti má její klient o tři měsíce více.
Hypotéka na počkání má ještě jedno omezení. Lidé s rizikovějším povoláním na ni nejspíš nedosáhnou. Příkladem může být burzovní makléř na volné noze. „Tomu bychom asi nabídli jen standardní hypoteční úvěr,“ připustil zástupce ředitele financování nemovitostí Pavel Kühn.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).