Menu Zavřít

SOUBOJ TITÁNŮ

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

I n t e r n e t o v ý     s o f t w a r e

Minulý týden oznámená aliance mezi softwarovými společnostmi America Online (AOL), Netscape a Sun Microsystems je začátkem skutečné války o internetový trh blízké budoucnosti. Nová aliance se střetne se svým úhlavním nepřítelem, společností Microsoft.

První „zahřívací bitvou této války je soudní proces, který už šest týdnů probíhá ve Washingtonu. Americké ministerstvo spravedlnosti v něm žaluje Microsoft za zneužívání monopolního postavení na softwarovém trhu. Svědky na straně žalující jsou mimo jiné zástupci společností sdružených ve výše popsané alianci.

Microsoft podle jejich názoru usiluje nezákonnými metodami o absolutní kontrolu nad trhem operačních systémů pro osobní počítače, přičemž „zneškodňuje konkurenční software, který by mohl jeho postavení ohrozit. Ústředním tématem procesu je programovací jazyk Java, vyvinutý společností Sun Microsystems. Ten umožňuje vytvořit programy, které fungují na všech typech osobních počítačů. Jazyk Java je sice dodáván i jako součást operačního systému Windows, ale Microsoft jej upravil tak, aby ztratil svou hlavní přednost, totiž naprostou kompatibilitu. Už předminulý týden rozhodl kalifornský soud, že tím Microsoft porušil zákon, a musí proto operační systém Windows do tří měsíců upravit, jinak bude na základě uvedeného soudního rozhodnutí stažen z prodeje.

Hukot na burze

První spekulace o tom, že společnosti America Online a Netscape jednají o užší spolupráci, zveřejnil 18. listopadu americký finanční deník The Wall Street Journal. Akcie obou společností reagovaly okamžitým skokem. AOL na newyorské burze posílila o 7,3 dolaru na 82,75 USD za akcii (bezmála desetiprocentní nárůst) a Netscape skočil o 4,9 dolaru na 34,25 USD (o 16,7 procenta). Reakci způsobila následující formulace The Wall Street Journal: „Obě společnosti jednají o širokém spektru možností nového partnerství. Nejmenované zdroje, „které jsou obeznámeny s průběhem jednání , přitom deníku potvrdily, že rozhovory už trvají dva měsíce a nakonec by nemusely vyústit v žádnou dohodu.

The Wall Street Journal dále oznámil, že předmětem jednání by mohl být internetový prohlížeč firmy Netscape. Ten přímo konkuruje podobnému výrobku společnosti Microsoft, který od roku 1996 dává svým klientům k dispozici America Online. Smlouva mezi AOL a Microsoftem však de iure vypršela už 1. ledna letošního roku, takže nic nebrání tomu, aby byl dodavatel prohlížeče změněn. Mnozí tedy očekávali, že výsledkem případné dohody mezi AOL a Netscapem bude právě výměna prohlížeče. Na newyorské burze proto zpráva ovlivnila i cenu akcií Microsoftu. Ta ještě 17. listopadu dosahovala úrovně bezmála 112 dolarů za akcii, o den později klesla o dva dolary na 109,75 USD. Když však AOL oznámila, že nehodlá prohlížeč od Microsoftu vyřadit ze své nabídky, cena akcií Microsoftu po jednodenním zaváhání opět začala růst a už 24. listopadu překročila úroveň 120 dolarů za akcii.

Ve stejný den pak obě společnosti oznámily, že America Online kupuje Netscape za 4,2 miliardy dolarů. Podle dohody obdrží akcionáři Netscape 0,45 akcie AOL za jednu svou akcii. AOL zároveň oznámila podpis tříleté dohody s firmou Sun Microsystems.

Zlatý důl

AOL je v současnosti nejsilnější internetovou společností na světě. Jejím prostřednictvím je k informační superdálnici připojeno čtrnáct milionů uživatelů. Nemá ovšem valnou pověst mezi velkými společnostmi, které internet využívají při podnikání. Tyto firmy přinášejí softwarovým společnostem největší zisky, protože investují miliardy dolarů do budování internetových prodejních sítí. Narozdíl od AOL se tyto zákazníky podařilo přetáhnout společnostem Netscape a Sun Microsystems.

Sun má k dispozici programovací jazyk Java, speciálně vytvořený pro internetové programy, a Solaris, nejpopulárnější komerční operační systém pro výkonné počítače, které využívají velké korporace pro své webové stránky, e-mailové služby a maloobchodní transakce. Sun Microsystems dále vyrábí uznávanou řadu výkonných počítačů využívajících mikroprocesory vyvinuté touto společností.

Jak upozorňují The New York Times: „…skutečný zlatý důl, na nějž spoléhají společnosti, které chtějí vydělávat prostřednictvím internetu, bude otevřen asi za pět let. V té době by už měly být k dispozici takzvané internetové přístroje. Ty by měly stát asi 200 dolarů, ale možná budou dodávány zdarma jako bonus pro předplatitele internetových služeb. Podobně už nyní funguje trh s mobilními telefony.

Podle minulý týden uzavřené dohody dodá v následujících třech letech Sun Microsystems společnosti America Online počítačové systémy a služby v hodnotě asi půl miliardy dolarů. Sun naopak zaplatí AOL licenční a reklamní poplatky ve výši asi 350 milionů dolarů.

Šéf společnosti America Online Steve Case se nijak netají tím, že právě Netscape a Sun Microsystems pomohou jeho firmě ve snaze o přilákání movitých zákazníků. „Pomohou nám dostat e-byznys (obchodování po internetu - pozn. red.) na zcela novou úroveň, na čemž vydělají nejen naši obchodní partneři, ale i uživatelé internetu, uvedl Case v oficiální zprávě z 24. listopadu.

„Pokud by někdo pochyboval, že se America Online snaží posílit zvuk svého jména, pak je dobré všimnout si oficiální zprávy o vytvoření aliance mezi společnostmi AOL, Netscape a Sun Microsystems. Na méně než pěti stranách textu je slovo ‚značka zmíněno jedenadvacetkrát, připomíná australský deník Daily Telegraph.

Jazyk této zprávy je jistě ovlivněn faktem, že Case získával zkušenosti ve firmách jako Procter & Gamble a Pepsico. Naproti tomu Netscape je čistě technologickou firmou, kterou v roce 1994 založila skupina studentů z Univerzity v Illinois.

Kluci mění svět Motorem nejnovějšího vývoje na softwarovém trhu je poznání, že osobní počítače nemohou být nadále jediným způsobem připojení na internet. Ve Spojených státech bylo v roce 1997 připojeno k internetu jen asi 25 procent domácností, přičemž pouhá pětina z nich používala internet k nákupům. Manažeři z America Online a Netscape přitom doufají, že se blíží den, kdy bude možné připojit se na světovou informační síť prostřednictvím mobilních telefonů, pagerů, televizních přijímačů i osobních počítačů tak, jako každý den používáme třeba telefon.

„Hlavním předmětem naší dohody je z dlouhodobého hlediska nová generace přístrojů, která umožní připojit se k našim službám z jakéhokoli místa na světě, tvrdí čtyřicetiletý Steve Case. Z krátkodobého hlediska je však podle Case hlavním cílem, aby se AOL stala ve Spojených státech nejužívanější cestou připojení na internet.

Aby měla tato vize šanci na úspěch, musí se manažerům společností America Online a Netscape podařit udržet talentované programátory. Ti se podle předpokladu The New York Times stanou cílem „lovců mozků z různých softwarových firem, kalkulujících s neochotou „mladých hochů pracovat pro AOL kvůli její nedobré pověsti.

To však jako problém nevidí šestadvacetiletý spoluzakladatel Netscape Marc Andreessen, který v roce 1994 vedl tým programátorů této firmy. „Ti kluci chtějí změnit svět a my jim musíme dát jasně najevo, že spojení s America Online a Sun Microsystems k tomu dává větší příležitost, řekl Andreessen v rozhovoru pro The New York Times z minulé středy a dodal, „musíme se stát hlavní internetovou společností příštího desetiletí.

Právě Andreessen, nynější výkonný viceprezident Netscape, bude po dobu následujících tří až čtyř měsíců, v jejichž průběhu bude probíhat splynutí s AOL, zastávat funkci šéfa technologického týmu. Jeho nová pozice ve společnosti America Online zatím není určena, avšak s největší pravděpodobností si i zde udrží místo šéfa technologického týmu.

Dosavadní šéf společnosti Netscape, Jim Barksdale (55) se po dokončení fúze stane členem rady ředitelů AOL.

Jednoduchá matematika

Analytici se shodují v názoru, že fúze obou podniků a dohoda se Sun Microsystems všechny zúčastněné strany posílí. Kalkulují přitom s jednoduchými výpočty. AOL má v současnosti čtrnáct milionů předplatitelů a dalších 28 milionů uživatelů navštíví každý měsíc její stránky. Pohlcením společnosti Netscape získá AOL měsíčně o 21 milion návštěvníků více. Ze statistik dále vyplývá, že 60 až 70 procent internetových uživatelů ze Spojených států navštívilo letos v říjnu stránky provozované společnostmi AOL a Netscape.

Roste i objem takzvaného elektronického obchodování. Analytik Jim Balderson z kalifornské společnosti Zona Research například tvrdí, že jen letos vzroste oproti loňsku na trojnásobnou úroveň, na 31,3 miliardy dolarů, a příští rok by měl dosáhnout úrovně 71,3 miliardy dolarů.

Zástupci Microsoftu se dohodou zjevně cítí ohroženi, i když oficiálně si zatím nestěžují. Prozatím jen odvolali dosavadního šéfa pro interaktivní média Pete Higginse. Hlavní poradce Microsoftu William Neukom zároveň bezúspěšně vyzval k zastavení washingtonského protimonopolního procesu, když podle jeho slov nové události jasně dokázaly, že žádná státní instituce nemůže držet krok s vývojem na softwarovém trhu.

MMF24

Vývoj kursu ceny akcií na NYSE (30 kB)

AOL, Netscape, Sun Microsystem (49 kB)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).