Menu Zavřít

Souček se drží ve vedení

28. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Česká rafinérská

EBF24

Česká rafinérská bude i nadále pracovat podle smluv z minulého roku. Opakovaná valná hromada, která měla v úterý 25. ledna projednat podnikatelský plán na letošní rok a plánované změny ve vedení společnosti, byla stejně jako předchozí prosincová krátce po zahájení zrušena.
Důvodem jsou přetrvávající rozpory ohledně personálních změn, konkrétně odvolání dosavadního generálního ředitele a předsedy představenstva Ivana Součka. Podle zdrojů blízkých společnosti obě valné hromady ztroskotaly na tom, že výměna Součka navrhovaná Unipetrolem nebyla řádně projednána s dalšími dvěma akcionáři, nizozemsko-britskou společností Shell a italskou ENI (dříve Agip). Projednání takového kroku včetně předběžného schválení nového kandidáta je přitom součástí platné akcionářské smlouvy. Jméno kandidáta však nebylo ani napodruhé známo předem.
Unipetrol odmítl vzniklou situaci komentovat. Na otázku, zda bude dále prosazovat odvolání Ivana Součka, odpověděl, že personální změny podléhají rozhodnutí všech akcionářů. Týdeníku EURO nicméně sdělil, že o svolání další náhradní valné hromady zatím nepožádal.
Česká rafinérská uvedla, že společnost může i bez schválení podnikatelského záměru standardně fungovat – se zpracovateli, to jest akcionáři na základě operativních plánů a u ostatních smluv podle dohod z minulého roku. Problémem zůstávají připravené investice, které zatím nelze realizovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).