Menu Zavřít

SOUD DÁVÁ GATESOVI NADĚJI

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Microsoft

Washington (ČTK, CNET) – Ministerstvo spravedlnosti Spojených států utrpělo v antimonopolním sporu se softwarovým gigantem Microsoft částečnou porážku u odvolacího soudu. Ten minulý týden zpochybnil záměr vlády, která se snaží rozdělit výrobce programů na dvě části. Právní zástupce Microsoftu přitom tvrdí, že dřívější nařízení soudu nižší instance hovoří nejasnou řečí a ve stejném duchu se vyjádřil také odvolací soud.

Podle posledního vývoje se zdá pravděpodobné, že odvolací soud pošle případ zpět soudu nižší instance, který bude muset své předchozí nařízení, na jehož základě má být Microsoft rozdělen, přehodnotit. Microsoft přitom jednání tamního soudce Thomase Penfielda Jacksona považuje za předpojaté.

Mezi otázkami, které odvolací soud vznesl, bylo třeba to, zda předložené důkazy jsou dostatečné k tomu, aby měl být Microsoft rozdělen, anebo proč soud nižší instance nedal prostor pro vyslechnutí všech tvrzení. Odvolací soud se rovněž ptá, zda rozdělení skutečně povede ke zvýšení konkurence tak, jak o tom soud nižší instance hovoří.

Soudce Jackson totiž ve svém nálezu tvrdí, že Microsoft zneužil svou monopolní sílu k tomu, aby se na trhu choval nezákonně, což ale odvolací soud odmítá.

Předseda odvolacího soudu Harry Edwards přímo prohlásil, že závěry nižšího soudu v bodě, kde hovoří o snaze Microsoftu monopolizovat trh internetových prohlížečů, jsou „zcela nejasné . Právní analytici se domnívají, že odvolací soud představuje pro Microsoft relativně vhodné řešení, protože právě odvolací soud již Microsoftu v podobném případu v roce 1998 vyhověl. Šance na rozdělení firmy se proto může výrazně snížit, třebaže případ sám ještě ani zdaleka není u konce.

MMF24

Společnost Billa Gatese si nedávno také vyšlápla na konkurenta na poli operačních systémů. Vrcholní manažeři společnosti zaútočili na volně distribuovaný software s veřejně přístupným zdrojovým kódem, jakým je například Linux. Jim Allchin prohlásil, že takové systémy mohou omezovat inovace v průmyslu a že zákonodárné orgány by tuto hrozbu měly pochopit. Někteří experti soudí, že tím firma ukázala, jak daleko je ochotna ve svých argumentacích dojít. Zmíněný názor bývá považován za přinejmenším přehnaný.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).