Menu Zavřít

Soud insolvenci firmy Residomo zamítl, Krúpova firma dostala pokutu

28. 4. 2017
Autor: čtk

Krajský soud v Ostravě dnes odmítl návrh na insolvenci společnosti Residomo, vlastníka bytů OKD. Navrhovala ji firma slovenského miliardáře a finančníka Pavola Krúpy Arca Capital. Té navíc soud uložil pokutu 50 tisíc korun. Jde o prevenci, aby ve vymáhání údajně sporných pohledávek nepokračovala, uvedl soudce v rozhodnutí zveřejněném v insolvenčním rejstříku. Residomo rozhodnutí vítá, zástupci Arca Capital se chtějí odvolat.

Návrh se opíral o to, že nájemníkům bytů vznikla škoda, když neměli šanci odkoupit byty za podmínek uvedených v privatizační smlouvě OKD z roku 2004. Podle samosoudce Rostislava Krhuta je ale návrh na vyhlášení úpadku bezdůvodný. „Navrhovatel zjevně sleduje zneužití svých práv na úkor dlužníka. Nelze pochybovat o tom, že navrhovateli je známo, že jeho nevykonatelná pohledávka je pohledávkou spornou,“ uvedl soudce v rozhodnutí zveřejněném na webu.

Firmě navíc uložil maximální možnou pokutu 50 tisíc korun, kterou označil za individuální i generální prevenci. „Soud považuje za potřebné navrhovatel vést k pořádku, tedy aby nepokračoval v podávání insolvenčních návrhu pro vysoce sporné pohledávky,“ dodal samosoudce.


Toto nejsou jediné byty, o které se Krúpa zajímá:

Miliardář Krúpa nekoupí od ČEZ sídliště v pražské Písnici

Sídliště Písnice


Mluvčí společnosti Residomo Kateřina Piechowicz v prohlášení uvedla, že společnost Residomo podnikne další právní kroky k náhradě způsobené škody. Mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková zase řekla, že společnost s rozhodnutím soudu nesouhlasí. „Považujeme za nerelevantní, že soud zhodnotil návrh vzhledem k jeho složitosti a rozsahu během pár hodin. Toto považujeme za nestandardní postup,“ uvedla. Dodala, že firma se odvolá.

Podle Krúpova návrhu měli nájemníci bytů v privatizační smlouvě OKD z roku 2004 slíbeno, že byty získají přednostně za zvýhodněnou cenu 40 tisíc korun. „Prodejem bytového fondu mimo tehdejší skupinu Karbon Invest došlo k porušení tohoto závazku,“ uvedla Hanáková. Nájemníkům podle ní vznikla škoda okolo 24 miliard korun. Právě o ni se opírá podaný návrh. „Zároveň se jedná o dluh společnosti Residomo vůči více než 44 tisícům věřitelům - nájemníkům bytů OKD,“ doplnila mluvčí Arca Capital.

EBF24

Společnost RPG Byty, dnes Residomo, získala byty od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu s OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že byty v případě prodeje přednostně nabídne nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma. Proti prodeji společnosti vystupovalo Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, podle nějž šlo o další krok k dokončení podvodné privatizace OKD a hornických bytů. Za nové majitele vystupuje mezinárodní společnost Round Hill Capital, která sídlí v Londýně.

Dále čtěte:

Krúpa hrozí Polákům. Chce vyšší dividendu z Unipetrolu

OKD prodalo své doly státnímu podniku Prisko

Krúpa nabídne lidem z Písnice byty k odkupu. A zřejmě na tom vydělá


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).