Menu Zavřít

Soud podmíněně propustil bývalého ředitele ROP Severozápad Kušnierze

10. 12. 2018
Autor: ČTK

Pražský městský soud v pátek podmíněně propustil z vězení bývalého ředitele úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad Petra Kušnierze. Uvedl to web Seznam Zprávy. Městský soud potvrdil dřívější verdikt Obvodního soudu pro Prahu 6. Kušnierz si ve vězení odpykával souhrnný sedmiletý trest za ovlivňování dotačních projektů. Do vězení nastoupil loni v srpnu.

To, že byl z vězení propuštěn, potvrdil webu přímo Kušnierz. K případu se ale víc vyjadřovat nechtěl. Podle webu u soudu zaznělo, že pokud bude propuštěn, má Kušnierz zajištěné bydlení a zaměstnání.

K sedmiletému trestu za ovlivňování dotačních projektů byl Kušnierz pravomocně odsouzen loni v dubnu Vrchním soudem v Praze. Případ se týká ovlivňování projektů za 1,4 miliardy korun, zhruba 922 milionů korun dotační úřad proplatil. Kušnierz nejdříve vinu odmítal, později ale začal s policií spolupracovat. Vedle Kušnierze byli loni na jaře odsouzeni k podmíněným trestům bývalý náměstek hejtmana Ústeckého kraje Pavel Kouda, další bývalý ředitel úřadu ROP Severozápad Pavel Markvart a úřednice Irena Kotlanová.


Přečtěte rozhovor s nejvyšším státním zástupcem:

Pavel Zeman: Odvolat mě můžou ze dne na den

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman


O Kušnierzovu výpověď se opírá kauza evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V té jsou obviněni například někteří politici nebo vysocí úředníci. Stíhání čelí celkem 26 lidí.

MMF24

Kušnierz byl v minulosti už jednou podmínečně propuštěn. V roce 2013 byl pravomocně odsouzen na pět let za přijímání úplatků a zneužití pravomoci. Ven z vězení se na podmínku dostal už na podzim 2014.

Přečtěte si také:

Kauza Key Investments se vrací na začátek. Soud zrušil rozsudek nad manažery firmy

Telefony a houkačky. Podezřelý lobbista Horáček obchodoval i s policií

Miliardář Speychal v potížích. Obvinění v kauze ČKD se týká i jeho

Lobbista Dědic byl znovu obviněn, tentokrát z praní špinavých peněz

Soudce Knotek dostal za korupci přísnější trest. Na tři roky a tři měsíce musí do vězení

Kauza lihová mafie: soud propustil spolupracujícího obviněného Březinu na podmínku

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).