Menu Zavřít

Soud projedná návrh na obnovu procesu v kauze lobbisty Janouška

10. 10. 2016
Autor: ČTK

Pražský městský soud v úterý projedná návrh pravomocně odsouzeného lobbisty Romana Janouška na obnovu jeho trestního řízení. Případné obnovené řízení by mohlo zvrátit rozsudek, který Janouškovi uložil 4 a půl roku vězení za úmyslné sražení ženy autem. Muž je teď na svobodě kvůli zdravotním komplikacím. Se snahou zvrátit rozsudek v minulosti neuspěl u Nejvyššího ani Ústavního soudu.

Podle trestního řádu může soud obnovu řízení povolit, jestliže vyjdou najevo dříve neznámé skutečnosti nebo důkazy, které by mohly odůvodnit jiné rozhodnutí o vině nebo které by ukázaly, že původně uložený trest byl ve zřejmém nepoměru k povaze a závažnosti trestného činu či k poměrům pachatele anebo ve zřejmém rozporu s účelem trestu. O návrhu na povolení obnovy řízení rozhoduje při veřejném zasedání soud, který rozhodoval o obžalobě.

Pokud soud neshledá důvody k obnově, Janouškův návrh zamítne. V opačném případě zcela nebo zčásti zruší napadený rozsudek a povolí obnovu řízení. Musel by také rozhodnout o tom, zda Janouška vezme do vazby, nebo zda ho ponechá na svobodě.

Janoušek si dlouhodobě stěžuje na zdravotní komplikace po operacích hlavy. Brněnský krajský soud mu ze zdravotních důvodů letos v červnu přerušil trest odnětí svobody na půl roku, Vězeňská služba navrhovala přerušení dvojnásobně dlouhé. Podle informací médií se lobbista v únoru podrobil další operaci a od března měl kvůli tomu přerušen trest na dva měsíce.

Přečtěte si o spekulacích kolem nekorunovaného krále pražských lobbistů:

TI: Za ruským kolem stojí lidé napojení na Janouška a Rittiga

  Vizualizace záměru stavby ruského kola na vltavském nábřeží

Opilý lobbista naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, řidičku porazil a ujel. Způsobil jí otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici.

Janouškova oběť mohla zemřít

Kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla i zemřít. Lobbista jí později zaplatil odškodné 900.000 korun. Pražský městský soud Janouškovi původně uložil za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky tříletý trest, který odvolací senát o rok a půl zpřísnil. Lobbista navíc nesmí dalších sedm let usednout za volant.


Přečtěte si i o dalších kauzách v české politice a byznysu:

Komentář: Fiktivní konec Dalíků v Čechách

Tvrdý boj bratrů Rathů. Navzájem na sebe podali žaloby 23. srpna, 09:04 - čtk

ebf - tip - debata

Dalíkova naděje: Nejvyšší soud by měl rozsudek zrušit


Žalobci požadovali, aby byl Janoušek uznán vinným z pokusu o vraždu. Nejvyšší státní zástupce proto podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Dovolal se i lobbistův advokát, soud však loni obě dovolání odmítl jako „zjevně neopodstatněná“. Janoušek ve snaze zvrátit pravomocný rozsudek neuspěl ani se stížností u Ústavního soudu.

Přečtěte si, jak se v Česku dělí miliardy:

Rittig a dopravní podnik aneb Jak se dělí miliardy

 Ivo Rittig (Zdroj: ČTK)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).