Menu Zavřít

Soud viníkem

3. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Účetní závěrky

KL24

PRAHA (zdf) – Stát ukládá firmám povinnost zveřejňovat účetní závěrky ve sbírce listin obchodního rejstříku. Snaha společností, které zákon poctivě respektují, nakonec bývá často marná. Justice totiž nedokáže splnit svoji část povinností.
Dokládají to čerstvé zkušenosti Carrefour a Tesco Stores, jejichž závěrky ve sbírce listin oficiálně ještě koncem října nebyly (EURO 43/2002). Zveřejněním této skutečnosti se firmy přitom vcelku oprávněně cítily poškozeny (EURO 47/2002). Tesco totiž předalo své dokumenty soudu již 3. června a konkurenční Carrefour 4. září. Absenci dokladů ve sbírce listin přitom pro týdeník EURO ještě počátkem listopadu ověřil jednatel ratingové firmy D&B Martin Janák a telefonicky tuto skutečnost potvrdila i pracovnice soudu.
Ačkoliv o tom zákon nic neříká, je možné, že se účetní doklady dostávají do příslušných složek až poté, co s listinami proběhne nějaká předepsaná procedura, a proto se dokumenty někde zdrží.
Téměř dva týdny trvalo, než se k záležitosti vyjádřil mluvčí Městského soudu v Praze soudce Pavel Hon. Vysvětlení bylo nakonec daleko prostší, na soudu panuje neuvěřitelný nepořádek. „Jedenáctého listopadu jsem obě listiny ve sbírce nalezl,“ prohlásil Hon, podle něhož pracovnice sbírky tvrdí, že závěrka Teska byla zařazena už počátkem července. Hon dodal, že je ale možné, že neležela ve správné složce. Žádné procedurální důvody pro pozdržení zveřejnění listiny podle Hona neexistují. „Pravidla jsou daná, a to založit listinu do sbírky okamžitě,““přiznává mluvčí soudu. Proti lidskému omylu je ale podle něho i soud bezmocný.

  • Našli jste v článku chybu?