Menu Zavřít

Soud zrušil platnost migračního dekretu. Směšné, komentoval Trump

4. 2. 2017
Autor: čtk

Federální soud v americkém Seattlu v pátek dočasně zablokoval dekret amerického prezidenta Donalda Trumpa, který zakazuje občanům sedmi převážně muslimských zemí vstup do Spojených států. Opatření soudce Jamese Robarta má platnost na celém území USA a úřady už dnes na jeho základě odvolaly zrušení víz občanům dotyčných zemí. Trump na twitteru výrok soudce kritizoval. Označil ho za směšný a uvedl, že bude zrušen.

Pozastavení platnosti Trumpova výnosu má podle soudu trvat do doby, než justice prozkoumá stížnost, kterou proti dekretu podal generální prokurátor státu Washington. Proti Trumpovu týden starému zákazu už vystoupili soudci v několika státech USA včetně Kalifornie a New Yorku, ale Robartovo rozhodnutí má podle agentury AFP největší dosah.

Ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že americké úřady na základě rozhodnutí soudu umožní vstup do země lidem s vízy, jejichž platnost kvůli Trumpovu dekretu dočasně zrušilo. Na soudní verdikt už předtím reagovaly některé aerolinky a začaly brát na palubu svých strojů mířících do USA držitele víz i ze zemí, kterých se Trumpův dekret týká.

„Názor takzvaného soudce, který v podstatě odnímá naší zemi vymáhání práva, je směšný a bude zrušen!“ napsal dnes ráno místního času na twitteru Trump. Uvedl také, že považuje za velký problém, „pokud země už není schopna říci, kdo do ní může vstoupit a kdo nikoli, obzvláště z bezpečnostních důvodů“.


Přečtěte si, jak Donald Trump na výnos soudu reagoval:

Směšné, komentoval Trump rozhodnutí soudu blokující jeho migrační výnos


„Je zajímavé, že jisté blízkovýchodní země s tímto zákazem souhlasí,“ napsal také Trump, aniž by konkrétně nějaký stát jmenoval. Rozhodnutí amerického prezidenta z minulého týdne o uzavření hranic pro uprchlíky přivítal ústy svého mluvčího český prezident Miloš Zeman, právo na podobné dekrety hájil i polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski.

Už před Trumpem kritizoval výrok soudu i prezidentův mluvčí Sean Spicer, podle kterého má šéf Bílého domu ústavní právo i zodpovědnost chránit vlast a lid USA. Mluvčí uvedl, že se vláda proti rozhodnutí o zablokování dekretu okamžitě odvolá.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti dnes uvedlo, že ministerstvo spravedlnosti co možná nejdříve podá žádost o pozastavení platnosti soudního verdiktu. Samotné ministerstvo spravedlnosti se ale zatím nevyjádřilo.

Směšné, komentoval Trump rozhodnutí soudu na Twitteru

Spor se týká dekretu, který Trump podepsal minulý týden a kterým na tři měsíce uzavřel hranice USA státním příslušníkům sedmi zemí (Iránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu), u Syřanů opatření platí na dobu neurčitou. Prezident zároveň na 120 dnů zastavil americké programy přijímání uprchlíků. Během této doby chce prověřit mechanismus kontroly příchozích osob.

Trumpův výnos vyvolal kritiku a protesty doma i v cizině. Několik tisíc lidí dnes demonstrovalo u americké ambasády v Londýně. Lidé nesli transparenty s hesly „Ne Trumpovi. Ne válce.“ nebo „Solidaritu, ne rasismus!“. V metropolích Indonésie a Filipín demonstrovali dnes proti imigrační politice amerického prezidenta studenti a aktivisté ze skupin na ochranu lidských práv.

Ke kritice se připojil také německý týdeník Der Spiegel, který na titulní stránce Trumpa zobrazil se zkrvaveným nožem v jedné ruce a s uříznutou hlavou sochy Svobody v druhé. U obrázku je titulek „America First“ (Amerika na prvním místě). Obálka vyvolala rozporuplné reakce.


O Donaldu Trumpovi čtěte více:

EBF24

Trump nominoval soudce Nejvyššího soudu. Konzervativci budou mít převahu

Napětí mezi USA a Austrálií: Trump přezkoumá Obamovu dohodu o migrantech


Přečtěte si, co řekl o svém migračním dekretu sám Trump:

Nemířil jsem na muslimy, říká Trump o svém dekretu

Lidé protestují proti Trumpově dekretu na mezinárodním letišti v Indianopolis.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).