Menu Zavřít

Soumrak pubů. Britské pivaře odrazují vysoké ceny

12. 8. 2016
Autor: Sir James via Wikimedia Commons CC-BY-SA-3.0

Británii se nedaří zastavit úbytek hospod, tzv. pubů. Kvůli stále menšímu zájmu zákazníků jich týdně zavřou dvě desítky. Hlavním důvodem je zvyšující se cena piva.

Průzkum v britském restauračním odvětví provedlo hnutí Camra (Kampaň za pravý ale), které má přes 180 tisíc členů. Z jejích zjištění vyplývá, že týdně ukončí svou činnost v průměru 21 pubů, přičemž hlavní důvod je jasný: vysoká cena piva. V roce 2000 činila průměrná cena pinty (0,56 litru) 1,78 libry, o šestnáct let později to už je 2,99 libry.

Podle průzkumu Camry vidí 82 procent Britů za rapidním úbytkem pubů fakt, že si mohou pivo koupit za výrazně nižší cenu v supermarketu a pak si jej vypít doma. Jako další z důvodů označuje 78 procent dotázaných vysoké nájmy a ceny nastavené dodavateli piva, které pak majitele pubů nutí zdražovat. Necelých sedmdesát procent z dvou tisíc respondentů pak viní také vládu, konkrétně vysoké daně.

Oproti předchozímu měření z února se sice počet týdně zavřených pubů snížil z 27, podle předsedy hnutí Colina Valentinea se však stále jedná o „alarmující a nepřijatelně vysoké číslo.“ Camra už dosáhla prvních dílčích úspěchů, když některým majitelům pubů dokázala vyjednat lepší podmínky od dodavatelů. Zároveň apeluje na pivaře, aby podporovali lokální podniky. Stále je to však málo a hnutí proto tlačí na vládu, aby snížila spotřební daň.

Britským pubům by mohl pomoci i větší turistický nápor

Slabá libra zvyšuje zájem turistů o Británii

Londýn, ilustrační foto

„Dát si v místním podniku pintu piva se stává nedosažitelným luxusem, který svou cenou odrazuje lidi od sociálního prostředí v pubu a podporuje je v pití laciného alkoholu doma,“ vysvětluje Valentine. „Apelujeme proto na vládu, aby se snažila něco udělat s důvody, které podle lidí puby ohrožují.“

Od prosince loňského roku se počet pubů v Británii snížil z 52 750 na červnových 52 201. Pokračujícím tempem by se do dvou let dostal pod padesát tisíc.


Dále čtěte:

MMF24

Nabídka pro SABMiller je konečná. Předsednictvo ji doporučí akcionářům

Právovárečníci chtějí zpět Měšťanský pivovar. Nesouhlasí s odprodejem Prazdroje


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).