Menu Zavřít

Sousedé bedlivě sledují klání o Pražský hrad

17. 1. 2013
Autor: E15

Historicky první česká přímá prezidentská volba budí zájem nejen u nás, ale také u českých sousedů. I oni byli, soudě podle novinových komentářů, překvapeni výsledky prvního kola. Snad s výjimkou německého levicového listu Die Tageszeitung očekávají komentátoři od druhého kola vyrovnaný souboj mezi dvěma reprezentanty dvou odlišných politických kultur a dvou odlišných přístupů k výkonu moci.

Pravda: Osobnosti a symboly

Čeští voliči si sotva mohli přát dramatičtější druhé kolo prezidentských voleb. V něm se střetnou nejen dvě silné osobnosti, ale i symboly dvou různých proudů nedávných českých dějin. O tom, že z prvního kola postoupí Miloš Zeman, už v posledních týdnech nikdo nepochyboval.

Těžko mezi kandidáty hledat někoho, komu by přímá volba vyhovovala tolik jako právě expremiérovi. V diskuzích byl absolutně suverénní, a to i tehdy, když se vyhýbal odpovědím na nepříjemné otázky. Zároveň dokázal fascinovat i své protivníky, což platí například o většině českých médií. Právě takové atributy se v přímé volbě počítají: v lidech můžete vzbuzovat různé pocity, ale nesmíte je nudit.

Právě na voličskou nudu umřela kampaň favorizovaného někdejšího premiéra úřednické vlády Jana Fischera. Jako dosazený šéf dočasného kabinetu byl ideální. Nevzbuzoval vášně, věnoval se výlučně technokratické stránce vedení státu. Přímé volby však vášeň vyžadují.

Asi by nebyl špatným prezidentem, ale to by ho nejdřív musel i na Hrad někdo dosadit „shora“. Černým koněm voleb se tak stal Karel Schwarzenberg. Jako by se tu částečně vracel starý spor: na jedné straně politika, jak ji kdysi společně představovali Klaus a Zeman, na druhé straně tábor Václava Havla, kam patřil i jeho kancléř Schwarzenberg. Ti voliči, kteří na tento typ symboliky slyší, tak mají zjevně na výběr.

Hospodárske noviny: Tvář české státnosti

Český volič překvapil. Druhé kolo prezidentských voleb nakonec nebude nudným zápasem dvou kandidátů jedné politické mafie. Miloš Zeman nemá výhru zdaleka jistou. Darmo Zeman vyhlašuje za hlavní témata své kampaně různé změny legislativy a hospodářské politiky. V první přímé volbě hlavy českého státu se bude volič rozhodovat hlavně mezi hodnotami. Mezi starým a novým.

„Kníže“ představuje to staré. Nejen romantizovanou noblesu staré české šlechty, ale především tradici morálních autorit jako TGM či Václav Havel. Schwarzenberg, jakkoli je členem současné, mnohonásobně zkompromitované vlády, je v první řadě ministrem zahraničí, který je mezinárodně respektovaný.

I když je jeho projevu někdy hůř rozumět, obsahově je bezchybný. Voliče by mohl odradit hlavně jeho vysoký věk. Zeman je zas skutečně těžkou vahou moderní české politiky. Skvělý stratég, a odhlédneme-li od jeho vulgárního slovníku, i vynikající řečník. „Zemitý“ projev sice vychází z jeho osobnosti, ale je to i nástroj jeho pečlivě kalkulovaného populismu.

Zeman je především symbolem nové, mafiánské politiky, pro niž právě on svého času vytvořil ideální podmínky.

Kdyby měli Češi volit tvář, která nejvýrazněji reprezentuje vládu korupce a klientelismu, důstojný kandidát proti Zemanovi by se hledal těžko. Výsledek volby nezmění charakter českého státu, ale jeho tvář. Ukáže, jaký stát by většina českého národa chtěla.

Die Tageszeitung: Vítězství české mládeže

Karel Schwarzenberg se stane novým prezidentem České republiky. Je to jisté už teď, ačkoli rozhodující kolo volby se uskuteční až za dva týdny. Nečekaný a přesvědčivý úspěch Schwarzenberga totiž ukázal, že Češi mají poměrů ve společnosti dost a chtějí změnu. A Schwarzenberg se stal symbolem jejich přání.

Je to paradox. Zrovna pětasedmdesátiletý šlechtic s komickým akcentem je nositelem nadějí mladé generace. Reprezentuje to, co mladí, ale i mnozí starší chtějí po éře Václava Klause nejvíce: poctivost, sebevědomí a upřímnost. A také trochu noblesy. Ať Schwarzenberg klidně mumlá, toto je recept na úspěch.

Jeho životní příběh jej vyzdvihuje z malé „amigo-politiky“, která českomoravskou kotlinu ovládá. Ministr zahraničí patří k významnému rodu, který vždy podporoval československou státnost. Tak činil Schwarzenberg i v exilu. Důležité také je, že není jen Čech, ale také Středoevropan.

Jako prezident nebude činit zázraky, protože bude mít omezené pravomoci. Ujme se však odkazu Václava Havla. Že je státníkem, už během šesti let jako ministr zahraničí určitě dokázal. Pokud tvrdí, že politice vrátí vážnost, dá se mu věřit. Není na výběr.

Za dva týdny se stane novým českým prezidentem, čímž skončí éra Václava Klause.

Der Standard: České dějiny

Schwarzenberský palác na pražských Hradčanech, od počátků 18. století ve vlastnictví nejmocnějšího českého šlechtického rodu, leží téměř naproti sídlu českého prezidenta. To se může brzy stát dalším „schwarzenberským palácem“.

Pak by se, symbolicky a dvojznačně, stal pravdou vtip, který koloval tehdejším Československem těsně po převratu v roce 1989: Co je velká a co je malá privatizace? Malá je, když Václavu Havlovi vrátí Lucernu. Velká, když Schwarzenbergům vrátí Čechy.

Navzdory prognózám se „kníže“, jak mu Češi částečně s ironií, částečně s respektem říkají, dostal do druhého kola. Rozdíl, který jej dělil od bývalého šéfa sociálních demokratů a premiéra Miloše Zemana, byl zanedbatelný. Tvoří se tím dějiny, které jsou svou surreálností a protimluvností české v duchu těch největších klišé.

V parlamentních volbách v roce 2010 skončil Schwarzenberg se svou stranou TOP 09 třetí a stal se junior partnerem ve vládě, jejímiž hlavními programovými body jsou boj s korupcí, transparentnost a sanace státních financí.

Kvaziideologickou bází české korupce je takzvaná opoziční smlouva mezi Zemanem a tehdejším šéfem pravice Václavem Klausem. Jejich strany si tehdy volby nevolby rozdělily zemi.

Že Klaus vidí svého nástupce v Zemanovi, je tedy jen logické. Schwarzenberg musí bojovat s neoblíbeností vlády, v níž sedí. Je zajímavé, že „kníže“ chce jako prezident měnit systém, jejž jako člen vlády reprezentuje. Že tento protimluv nemusí být protimluvem, ukázalo první kolo. Další kapitola českých dějin bude napsána za pár dní.


Čtěte také:

Komu Fischer pomůže v druhém kole? Rozhodnutí padne na poslední chvíli

EBF24

Jak zvrátit slabiny? Schwarzenberg jede na Moravu, Zeman dobývá internet

Zeman kontra Schwarzenberg


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).