Menu Zavřít

Soutěž hudebních talentů

24. 9. 2018
Autor: Euro.cz

Deutsche Schule Prag bude v roce 2019 hostit více než 250 mladých hudebníků z 15 evropských zemí v rámci soutěže Jugend musiziert

Do gymnázia Deutsche Schule Prag, které sídlí v moderním kampusu v Nových Butovicích a je hlavním organizátorem akce, se ve dnech 20. až 25. března 2019 sjede více než 250 hudebních talentů z 15 zemí Evropy, aby se utkali v rámci soutěže Jugend musiziert o vítězné příčky v několika hudebních kategoriích. Jsou jimi smyčcové nástroje, akordeon, perkuse a zpěv. Soutěžit se bude také v kategoriích hudebních souborů, klavírní komorní hudba, duo klavír a dechový nástroj, vokální soubor, soubor drnkacích nástrojů a harfový soubor. V rámci soutěže budou pořádány dva velké koncerty: zahajovací, který se uskuteční 20. března 2019 od 19 hodin v Aspira Business Center v Nových Butovicích, a závěrečný koncert vítězů 24. 3. 2019 v paláci Žofín, jenž je určen široké veřejnosti.

Akce, která nemá v historii Deutsche Schule Prag obdoby, se kromě jejích studentů účastní také čeští studenti gymnázií s výukou německého jazyka: Gymnázia Thomase Manna, Gymnázia Na Pražačce, Arcibiskupského gymnázia, Rakouského gymnázia v Praze a Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci. Přijedou také žáci německých a dalších zahraničních škol z 15 zemí Evropy. Takto vznikne nejen spolupráce českých a německých žáků na poli hudebním, ale také trvalé přátelství a přeshraniční partnerství. Hudba se tak stane univerzálním jazykem, který propojí mladé hudebníky z evropských zemí. Toto spojení je také symbolem výměny mezi jednotlivými národy a jejich kulturami a poselstvím pro budoucnost a budování společné Evropy.

Hlavním cílem projektu je etablování významné soutěže na již zmíněných českých školách, každoroční pořádání regionálního kola soutěže za účasti českých a německých žáků v Deutsche Schule Prag a pravidelná výměna zkušeností a spolupráce mladých hudebníků z Česka a Německa. Jedním z partnerů soutěže je Střední průmyslová škola grafická v Praze, jejíž studenti se postarali o grafické a designové ztvárnění soutěže, především jejího loga.

Soutěž Jugend musiziert dává nový a atraktivní impulz mladým začínajícím umělcům na poli hudebním. Zejména čeští žáci jsou obzvlásť motivováni k účasti v této mezinárodní renomované soutěži, jejímž cílem je etablovat se mezi hudebními soutěžemi pořádanými v České republice.

Po dobu konání soutěže nabídne škola pestrý doprovodný program. Ve spolupráci s Goethe-Institutem proběhne v jeho prostorách workshop se smyčcovým souborem Epoque Quartet a výstava originálních černobílých fotografií fotografa Petra Našice z natáčení filmu Amadeus. Souběžně s výstavou poběží i projekce filmu podpořená naučnou vycházkou po pražských lokacích, kde se film Amadeus natáčel. V rámci spolupráce je plánována i tisková konference na téma etablování soutěže Jugend musiziert v Čechách, která je určena široké odborné veřejnosti.

EBF24

Soutěž se koná pod záštitou německého velvyslance v České republice pana Christopha Isranga. Projekt má nekomerční charakter a bude převážně financován z příspěvku partnerů z oblasti česko-německé spolupráce. Nabídku prémiového partnerství naleznete na www.dsp-praha.org. 0

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).