Menu Zavřít

Souvislost mezi útoky a migrací vidí polovina Němců

1. 8. 2016
Autor: čtk

Němci jsou prakticky přesně na polovinu rozděleni v názoru na to, jestli existuje souvislost mezi migrační politikou spolkové vlády a čtveřicí útoků z poslední doby. Zatímco 49 procent jich žádnou souvislost nevidí, 47 procent ano, ukázal průzkum, který zveřejnil magazín Spiegel.

Spojitost mezi krvavými incidenty z Mnichova, Würzburgu, Reutlingenu a Ansbachu a migrační politikou vidí nejčastěji příznivci Alternativy pro Německo (88 procent), nejméně naopak voliči Zelených (23 procent), jejichž politika je vůči běžencům nejvstřícnější. U dalších parlamentních stran se procento pohybuje od 39 (CDU/CSU) po 46 (Levice).

Série čtyř útoků zasáhla Německo od 18. do 24. července. Útoky z Würzburgu a Ansbachu, za nimiž stáli afghánský, respektive syrský uprchlík, považují německé úřady za teroristické. Oba útoky si vyžádaly několik zraněných. Sedmnáctiletého Afghánce, který nožem a sekerou napadl cestující regionálního vlaku do bavorského Würzburgu, zastřelila policie. Také sedmadvacetiletý Syřan, který se odpálil v bavorském Ansbachu, při činu zemřel.

Přečtěte si, jak to vidí Angela Merkelová:

Migraci i terorismus zvládneme, slíbila Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová během tiskové konference

Ani několik útoků během jediného týdne ale nezvýšilo obavu většiny Němců z toho, že je v budoucnu podobný čin zasáhne. Třiašedesát procent z 942 dotázaných uvedlo, že nemají větší strach. Obavy naopak stouply u 36 procent obyvatel spolkové republiky.

Nejvýrazněji útoky dopadly na voliče Alternativy pro Německo (57 procent má nyní větší obavu) a nejméně na přívržence Zelených (26 procent). Pokud jde o vládní konzervativní unii CDU/CSU a sociální demokracii, větší strach nyní pociťuje shodně 37 procent jejich voličů.

CIF24


Evropa letos zažívá teror. Přečtěte si o tom:

Hollande kvůli útoku v Normandii zrušil středeční návštěvu Prahy

Útok v Nice šokoval svět. Má 84 obětí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).