Menu Zavřít

Španělská inspirace

29. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Zemědělské pojištění

PRAHA (hat) - Byli to především zemědělci, kteří si sjednali komerční pojištění, kdo v minulosti doplácel na bezkoncepční nahodilé vyplácení státní pomoci v zemědělství. Ti, kteří pojištěni nebyli, totiž v rámci jednorázové pomoci často získali i kompenzace za rizika krytá komerčním pojištěním, a tím i nespravedlivou výhodu. Tomu, aby v budoucnu podobná situace nevznikla, má zabránit nový systém eleiminace rizik v zemědělském pojištění, který by měl začít fungovat v roce 2006. Na jeho tvorbě se podílejí zástupci ministerstva zemědělství a financí, zemědělských organizací i komerční pojititelé. Počítá s příspěvkem na pojistné tak, jak jej v současné době poskytuje Podpůrný garanční a lesnický fond (PGRLF). Systém se inspiruje zeměmi EU, především Španělskem, kde podobná spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem funguje velmi dobře.
Jedním z nových prvků je zřízení fondu, ve kterém se soustředí prostředky na krytí dopadu katastrof, jakými byly v minulosti například povodně nebo sucho. Tedy rizik, která běžné pojištění nekryje. Na řízení fondu by se měli podílet i zástupci pojišťoven a odborné zemědělské veřejnosti. Plnění z tohoto fondu by měli možnost získat pouze zemědělci, kteří budou mít sjednané komerční pojištění. „Stát by měl jasně deklarovat, že bude nepojistitelné škody sanovat jen těm, kdo si pojistí běžná rizika,“ řekl Lubomír Netolický, ředitel PGRLF. V současnosti je pojištěna úroda jen asi ze 35 procent. Z kalkulace PGRLF vyplývá, že zavedení fondu by mohlo státu ušetřit ročně v průměru 300 až 700 milionů korun.
Nejvíce zemědělců je pojištěno u České pojišťovny, následuje Generali a Hasičská vzájemná pojišťovna. „Pravidla EU neumožňují dotovat zemědělské pojištění, pokud na trhu působí jen jedna pojišťovna,“ konstatoval Jiří Havelka, ředitel odboru zemědělského pojištění České pojišťovny. Z tohoto důvodu se upustilo od možnosti vybudovat státní zemědělskou pojišťovnu.
V současnosti se jedná i o založení státní zajišťovny, která by nepokrývala pouze zemědělská rizika, ale i některá další. Nový systém však na jejím zřízení nezávisí. Další možností je zřízení evropské zajišťovny nebo poolu pojišťoven. Materiál by měl být ministerstvem zemědělství schválen začátkem listopadu a koncem roku předložen na jednání vlády.

Přehled ad hoc náhrad

ebf - tip - debata

  • 1997 - 467 117
  • 1998 - 633- 205
  • 1999 - 1
  • 2000 - 1916
  • 2001 - 5 248 081
  • 2002 - 842- 743
  • 2003 - 1 470 231

Poznámka: v tisících korun
Pramen: PGRLF

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).