Poslední ocenění, které se uděluje při soutěži vín o Cenu odborného tisku, patří nejvýše bodovanému červenému vínu. Tím bylo tentokrát v celkovém pořadí „o fous“ druhé ohnivé španělské, které se zrodilo v asi nejznámější oblasti země Rioja - přesněji Rioja Alta - ve sklepích slavné vinařské rodiny Fornerových.
I když rodina Forner, známá zejména přes velká vína v oblasti Médoc, v níž vlastní dvě významná Chateau Camensac a Chateau Larose Trintaudon, znovu působí ve Španělsku „teprve“ od sedmdesátých let minulého věku, o jejích vínech se již hovoří jako o vyhlášených produktech nejvyšší kvality. Sklep založil Enrique Forner v nejúrodnější vinařské oblasti Španělska, nazval jej po námořním kapitánu z XVIII. století, markýzi Juanu Ambrosiu Garciovi de Cáceres y Montemayor. S touto etiketou se vydal dobývat extraligový trh s vínem. Vsadil na tradiční odrůdy oblasti, na získání co nejlepší suroviny a její šetrné zpracování. Zejména proto se vína se jménem Margués de Cáceres na vinětě brzy stala synonymem pro špičku nabídky z oblasti Rioja Alta. Jsou to hlavně a především vzácně laděná červená, která si důrazně řekla o místo na výsluní španělské produkce a pevně se tam zabydlela.
Nosnou sortou pro jejich přípravu je Tempranillo, odrůda s bohatým a ušlechtilým projevem. Pro vylepšení především vzhledových a buketních vlastností je scelována s malým množstvím sort Garnacha tinta a Graciano. Výsledem jsou vína, která hýří francouzským šarmem, přitom však nabízejí hloubku a obsažnost, která snad nemá mimo jiskřivá vína španělská jinde obdoby. Vzhledem k vypočítaným kvalitám nebylo překvapením, že Cenu odborného tisku mezi červenými víny získalo Marqués de Cáceras Reserva 1998. Možnost potěšit se s víny takového kalibru nám umožňuje společnost Neubauer & syn, díky jejímž dovozním aktivitám se objevují i na českém trhu.
Marqués de Cáceras Reserva 1998.
Jako ohňostroj nachových explozí, tak se jeví toto víno, nalévané do sklenky. Temná barva mimořádné jiskřivosti, protkaná myriádami blyštivých hvězdiček a tisíci hravých rubínových valérů, tak se vám představí jedno z nejpopulárnějších vín z Pyrenejského poloostrova. Intenzivní buket je nebývale široký, mnohasložkový a espritní. Otevírá se zprvu hutnými tóny tmavého ovoce, podloženými elegantními doteky vanilky, později zmnoženými přídechem čokolády a jemnou texturou dřeva s taniny. Chuť nabídne bravurně vyladěný koncert ovocitých prvků, kterým přiznává velejemně přítomný dřevitý nádech, vše podložené silou dlouhého zrání. Hořčinky v konci se objeví jen proto, aby oživily svým noblesním pikantem doběh a celé předlouhé odeznění je ve znamení širokého spektra ušlechtilé harmonie pod vedením ovoce, s patrným mezzoforte jemně cizelovaných akordů dřeva a všudypřítomným dotekem oné směsice rurálních odérů zemědělské usedlosti, toho známého a nezbytného „statečku“.