Menu Zavřít

Špatné zprávy z Ria: důvěra v olympiádu klesá

21. 7. 2016
Autor: Agência Brasil via Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

O nadcházející olympiádě v brazilském Riu se toho moc pozitivního nedočtete. Kromě potvrzeného zákazu startu pro ruské atlety se objevily zprávy o chystaném atentátu, který měla připravovat údajná brazilská buňka Islámského státu. Podle čerstvého průzkumu navíc nesouhlasí s olympijskými hrami v Riu polovina Brazilců.

V Brazílii zatkli deset lidí podezřelých z plánování atentátu během nadcházející srpnové olympiády, uvedl ministr spravedlnosti Alexandre de Moraes. Zatčení se údajně hlásili k organizaci Islámský stát (IS). Úřad prezidenta Michela Temera již oznámil, že svolal mimořádné zasedání vlády.

„Jde o domnělou teroristickou buňku, která posílala přes internet podezřelé vzkazy o přípravách na údajný atentát,“ řekl dnes ministr spravedlnosti de Moraes. Skupina podle něj v komunikaci zmiňovala použití zbraní a guerilové taktiky pro atentát během her, které v Riu de Janeiro začínají 5. srpna.

Ministerstvo spravedlnosti v prohlášení uvedlo, že policejní operace se týkala devíti brazilských států.

Dnešní policejní operace se uskutečnila jen několik dní poté, co brazilská tajná služba oznámila, že místní skupina Ansar Chiláfa Brazil vyjádřila v prohlášení podporu Islámskému státu

Před blížícím se sportovním svátkem navíc agentura Datafolha uspořádala průzkum, jehož výsledky nejsou pro Brazílii příznivé. S konáním nákladné události v době velké ekonomické recese je nespokojeno zhruba padesát procent Brazilců, což je dvakrát tolik než v roce 2013.

Pořadatele musí tento výsledek znervózňovat hlavně kvůli tomu, že se jim stále ještě nepodařilo prodat 1,7 milionu vstupenek. Spoléhali přitom na to, že lístky nakonec koupí právě Brazilci, kteří podle nich mají tendenci nechávat vše na poslední chvíli.

U občanů ale převažuje nespokojenost a naštvání, že Brazílie hostí po světovém fotbalovém šampionátu z roku 2014 druhou velkou sportovní akci během krátké doby, navíc v době, kdy zemí otřásá nejhorší ekonomická recese v historii a politická nejistota.

Přečtěte si více o problémech pořadatelů

Rio ve finanční nouzi kulhá k začátku olympiády

 Pracovníci v Riu rozprašují insekticid, který by měl město ochránit od komárů přenášejících vir zika

Krize vyvrcholila v květnu, kdy byla dočasně sesazena prezidentka Dilma Rousseffová, kterou nahradil Temer. Důvěra Brazilců v jeho osobu se však pohybuje jen kolem deseti procent a už tři členové jeho vlády museli kvůli podezření z korupce odstoupit.

Pořadatelé her s nedůvěrou bojují prakticky od začátku svého snažení. Kvůli obavám z bezpečnosti posilují kontroly a do ulic vyšlou na 80 tisíc policistů a vojáků. Obavy potenciálních návštěvníků z viru zika ale pořadatelé zaplašit nemohou. Stejně tak zřejmě nemohou počítat s velkým počtem turistů z Ruska. Kvůli neúčasti svých atletů na hrách, který byl ve čtvrtek prakticky definitvně strvzen zamítnutím jejich odvolání, se do Ria zřejmě nepoženou.

Chybějící sportovci v Riu
Ruští atleti Princip kolektivní viny. Kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu nesmí do Ria 68 ruských atletů v čele s tyčkařkou Jelenou Isinbajevovou.
Tenisté Tomáš Berdych, Karolína Plíšková, Simona Halepová či finalista posledního Wimbledonu Milos Raonic. Ti všichni odmítli účast na hrách, oficiálně kvůli obavám z viru zika.
Golfisté Přední golfisty olympijský turnaj netáhne. Rory McIlroy dokonce tvrdí, že v kontextu olympiády je golf nedůležitý a ani se na něj nebude dívat v televizi. Stejně jako on nenastoupí Jason Day, Jordan Spieth i další velké hvězdy.
Basketbalisté Americký Dream Team je tradičně jedním z největších lákadel olympiád. Letos se v něm ale neobjeví možná největší hvězdy NBA, LeBron James a Stephen Curry. Po náročné sezoně, během které oba odehráli více než sto zápasů, si chtějí odpočinout. Americký výběr bude i tak jasným favoritem na zlato.

Dále čtěte:

EBF24

Olympijské centrum v Prostějově spojené s Černoškem čelí kritice

Boj o stamiliony. Euro 2016 ve stínů sporů fotbalových funkcionářů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).