Menu Zavřít

Zpackaný nákup: armádní simulátor za 100 milionů slouží jen desetině pandurů

19. 10. 2018
Autor: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Přestože má vojsko 107 obrněnců Pandur, na taktickém bojovém simulátoru může střelbu trénovat jen desetina z nich. Původní záměr, aby systém mohlo využít víc vozidel, se nikdy nenaplnil.

V souvislosti s tím, jak chce ministerstvo obrany v letech 2019 a 2020 vylepšit svůj taktický bojový simulátor a za 350 milionů korun tak rozšířit schopnosti původního systému objednaného u firmy Saab před šesti lety, se ukazuje, jak nedotažený tehdejší nákup byl.

Ze šesti oslovených společností tehdy armádním požadavkům nejvíc vyhovoval simulátor TSS švédské společnosti Saab. „Objednávka armády byla na deset kusů přístroje BT46, tedy pro deset vozidel,“ popisuje dnes Petra Soukupová, marketingová ředitelka společnosti Saab Česká republika.

Přístroje BT46 jsou součástí systému TSS, které se nasadí na kanon panduru a simulují střelbu. Technologie měla původně sloužit většímu a smysluplnějšímu počtu pandurů, záměr ale dopadl tak, že v reálu systém může využít jen desetina z nich.


Opata v úzkých. Špatné zprávy z Afghánistánu střídá nedůvěra ke kolegům

 Náčelník generálního štábu Aleš Opata


I proto chce nyní obrana simulátor TSS za 350 milionů rozšířit. Nejen pro obrněná vozidla, ale i pro vojáky v poli. Jak už týdeník Euro informoval dřív, firma Saab získá zakázku bez soutěže.

„Průzkum trhu ukázal, že k řešení požadavků armády nebude nutné pořizovat a zavádět zcela nový systém živé simulace, ale řešením bude rozšíření schopností stávajících prostředků,“ prohlásil v červenci Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva obrany.

KL24

Zakázku už posvětilo kolegium ministra i vláda, teď už zbývá podepsat smlouvu a domluvit přesný termín dodávek.

Dále čtěte:

Těžká hodina paní Karly. Vyšetřování miliardových zbrojních kontraktů odhalilo pnutí uvnitř hnutí ANO

Stoprocentně letos. Metnar chce izraelské radary

Výcvikové středisko pro vojáky v Doupově? Až po roce 2025

Nový pluk? Armáda chce stovku bojových vozidel

  • Našli jste v článku chybu?