Menu Zavřít

ŠPATNÝ ROK

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Unipetrol

Petrochemickému holdingu Unipetrol se letos ve výrobě nedaří. Podle výsledků za třetí čtvrtletí jsou už tři ze čtyř rozhodujících dceřiných společností ve ztrátě. Zisková je pouze Česká rafinérská. Vykázala čistý zisk 1,03 miliardy korun a i u ní to ve srovnání se stejným obdobím loňského roku představuje snížení o 38 procent.

EBF24

Za největší zklamání odborníci považují výsledek dceřiné společnosti Chemopetrol. Ztráta se u této klíčové dcery Unipetrolu prohloubila k 682 milionům korun. Mluvčí holdingu Tomáš Zikmund sice tvrdí, že se propad do konce roku nezvýší, vloni však měla firma ve stejném období více než miliardu čistého zisku. Překvapením naopak není propad u Benziny (min us 301 milionů korun) ani u Kaučuku (minus šestnáct milionů korun). Benzina se s problémy potýká již několik let a Kaučuk se stále příliš neodchyluje od nuly očekávané na konci roku.

Celkové konsolidované výsledky skupiny zatím holding nezveřejnil, lze však předpokládat, že se špatné hospodaření výrobních dceřiných společností podaří překrýt výsledkem mateřské akciové společnosti Unipetrol. Za prvních devět měsíců roku vykázala čistý zisk ve výši 1,01 miliardy korun, vloni to bylo ve stejném období dvacet milionů korun. Obrovského zvýšení dosáhla díky splacené pohledávce za společností Mero. Tato firma původně holdingu dlužila 1,35 miliardy korun a na její pohledávku musel vloni Unipetrol vytvořit v plné výši opravnou položku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).