Menu Zavřít

Speciality sluncem navoněné

25. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Aby vám rajčatová pasta nelezla ušima

Jakoby je někdo klonoval. Tak rychle vyrostly v české metropoli italské pizzerie a v závěsu za nimi řecké restaurace. Není divu, protože čím dál více lidí dává přednost jídlům zdravým, lehce stravitelným. V centru města, přímo na Zlatém kříži, v místech, kde byla známá vinárna stejného jména, je dnes restaurace Rango. Zašli jsme s mužem na sobotní oběd, s chuťovými pohárky naladěnými na řeckou krmi. Naše obavy, že si nesedneme, protože bylo krátce po poledni a Praha plná turistů, byly zbytečné. Restaurace zela prázdnotou, nikde ani noha. A to, jak jistě uznáte, není dobrá vizitka.
Interiér, ač sklepní, působil svěže, čistě a dokonalé osvětlení vytvářelo dojem sluncem zalité zahradní restaurace. Dominantou byl bar, dokonalá kulisa akvária i s orobincem, ale bez nebytných němých tváří. Trochu zlehčuji, ale věřte, že ruce a mozek architekta si zde počínal vkusně a citlivě. Obrazy na zdech sice zaváněly kýčem, ale neurážely. Možná bychom se cítili lépe, kdyby to kolem nás trochu společensky šumělo.
Jídelní lístek přinesla milá a pozorná slečna, jak jinak, když jsme tam byli sami. Po bližším seznámení s lístkem jsme zjistili, že zdejší zařízení je jakási dvojkombinace řecké a italské kuchyně. Důvod bude zřejmě ten, že Rango je přesmyčka jména Goran, což je majitel od Jadranu a není Ital ani Řek, ale vsadil na kulinářský um svých sousedů.
Jako předkrm jsme si vybrali Melintzana tenisti za 110 Kč – plněný zapečený lilek a Ntomata me feta sto fuorno za 95 Kč – zapečená rajčata s feta sýrem a kořením. Obě porce nádherně voněly a jistě by nasytily dřevorubce, ale chutnaly podobně, neboť na nich bylo velké množství rajčatové pasty. Nutno dodat, že jsme museli urgovat chleba. Kousek ho stál patnáct korun a na stole by měl být spolu s bylinkovým máslem v okamžiku, kdy dosednete. Budiž. Znám Řecko, jeho kuchyni i zvyky, a vím, že když si dáte tzatziki v taverně na břehu Egejského moře, budou vždycky daleko lepší než v Praze. Zdejší tzatziki byly chudé na česnek, miska stála 65 Kč. Ovšem druhý salát Piperies Tiganites za 95 Kč – pečené papriky, olivový olej, česnek, byl skvělý. Jídla, která zmiňuji, přímo volají po sklence Retsiny. Typická kořeněná chuť tohoto vína podtrhne i chuť některých jídel. Retsina bohužel nebyla. Jediné bílé rozlévané víno pocházelo ze slunné Itálie a deci přišlo na 52 Kč. Jako hlavní chod jsem zvolila Řeckou pánev za 185 Kč, která obsahovala kuřecí maso, vepřovou panenku, lilek, cibuli, papriky, česnek, olivy a rajčatovou omáčku. Mohlo by jít o úžasné jídlo, ale masa na nudličky, ostatní nakrájené na kousky připomínalo pánev čínskou s kečupem, který vévodil. Můj muž si objednal Cosine con gorgonzola – vepřová panenka, gorgonzola s ořechy za 210 Kč a neprohloupil. Panenka byla šťavnatá a chutně okořeněná, své samozřejmě udělaly ořechy. Bohužel jsme oba jako přílohu zvolili fazole gigant s porkem v tomatové omáčce za 60 Kč. Na jeden oběd bylo rajského protlaku tolik, že by stačil i pro jeden krvavý horor.
Ač nám lezla rajčatová pasta ušima, nemohli jsme si odpustit dezert. Jo, řecká baklava je řecká baklava. Toto kouzelné slovíčko na mě působí tak, že se všichni Pavlovovi psi mohou jít zahrabat. No jen si představte, mleté oříšky zabalené do lískového těsta, naložené v máslovém medu a pěkně uleželé. Je to sice kalorická bomba, ale chutná božsky. Ta zdejší stála 50 Kč, ale boule za ušima nezpůsobila.
Na závěr našeho hodování, které stálo necelých 1200 Kč, přišli konečně další hosté, starší, anglicky mluvící pár. Usadili se u vzdáleného stolu, z našeho pohledu vypadali osamoceně a k dokreslení atmosférmy pěl tklivě starý song o lásce Druppi.

RANGO Jungmannovo náměstí 19, 110 00 Praha 1

POČET MÍST: 70

DRUH KUCHYNĚ: Řecká, italská

PŘIJÍMANÉ PLATEBNÍ KARTY: Ano, běžné typy

JÍDELNÍ LÍSTEK: Řecké a italské názvy, Čeština a angličtina

JAZYKOVÁ VYBAVENOST PERSONÁLU: Angličtina, němčina

NABÍZENÁ VÍNA: Itálie, Řecko, Česko

HODNOCENÍ RESTAURACE: Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 6 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 7 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20
Celkem 46 bodů z 60

MM25_AI

VÝBĚR Z JÍDELNÍHO LÍSTKU: Caprese – rajčata, mozzarella, bazalka 95 Kč
Insalata fantasia – salát, rajčata, cibule, fazole, olivy,
kukuřice, parmazán 115 Kč
Costine „RANGO“ – peřová panenka s parmazánem, citronem a smetanou 195 Kč
Tortellini alla Boscaiola – plněné masem, hříbky, smetana 140 Kč
Pollo alla Hawai – kuřecí maso v medové a skořicové
omáčce s ananasem 169 Kč
Cozze al pomodoro – mušle na rajčatech 280 Kč

VÝBĚR Z VINNÉHO LÍSTKU: Běžná červená a bílá vína z Moravy a Čech 0,75 l á 210 Kč
Rulandské bílé – archívní 380 Kč
Chardonnay – italské 390 Kč
Chianti 420 Kč
Amarone Classico – červené 1800 Kč
Bourari – bílé Řecko 380 Kč
Kretikos – červené 550 Kč

  • Našli jste v článku chybu?