Špekáčky, lovecký salám a spišské párky pravděpodobně získají chráněné označení EU pro tradiční speciality. Evropská komise proti tomu nedostala žádné námitky.
Foto: Stadler Jakub
Unijní označení pomůže spotřebitelům lépe vyhledávat kvalitní oblíbené špekáčky. „Špekáček opatřený logem EU totiž bude muset obsahovat minimálně 56 procent hovězího a vepřového masa a naopak se bude muset obejít bez rozemletých kostí se zbytky masa, mouky, masokostní moučky nebo sóji,“ uvedl europoslanec Jan Březina.
Kvalita špekáčků nyní prodávaných v Česku se hodně liší. Na vině jsou podle europoslance mimo jiné výrobky z dovozu, u nichž jediným požadavkem kladeným úřady je jejich zdravotní nezávadnost. „Máme sice vyhlášku Ministerstva zemědělství upravující požadavky kvality na špekáčky, ta ale neplatí pro dovozce z EU. Ti těží ze zásady volného pohybu zboží, kterému členský stát nesmí svými vnitřními předpisy bránit,“ dodal.