Menu Zavřít

Miliardář Speychal v potížích. Obvinění v kauze ČKD se týká i jeho

3. 5. 2018
Autor: čtk

Policie obvinila 22 lidí spojených se společností ČKD Praha DIZ. Mezi nimi údajně i miliardáře Petra Speychala.

Rozsáhlá policejní akce z minulého týdne znamená smutný konec kdysi slavné značky ČKD. Policie obvinila z krácení daně a účasti na organizované zločinecké skupině více než dvě desítky osob spojených se společností ČKD Praha DIZ, kterou dříve vlastnil miliardář Petr Speychal. Ten je podle serveru iDnes.cz sám mezi obviněnými, stejně jako bývalý generální ředitel firmy Jan Musil nebo manažer Karel Kloboučník.

Podle dozorující státní zástupkyně Petry Ullrichové obvinění „do účetnictví daňového subjektu (…) zaúčtovali fiktivní faktury, které následně uplatnili v přiznáních k dani z přidané hodnoty a v přiznáních k dani z příjmu právnické osoby“. Tím měla státu vzniknout škoda 850 milionů korun.


Stamiliony s otazníkem. Kontrola hospodaření ukázala neradostný stav městské policie

 Eduard Šuster


„Finanční prostředky v řádech stovek milionů korun získané daňovou trestnou činností byly těmito osobami následně vybrány v hotovosti či poukázány na zahraniční bankovní účty,“ dodala Ullrichová.

Samotná ČKD Praha DIZ skončila loni v konkurzu, ještě předtím se stal novým majitelem firmy generální ředitel Robert Wolf. Potíže vyvrcholily v květnu 2016, kdy Specializovaný finanční úřad ČKD Praha DIZ obstavil účty kvůli nedoplatku 791 milionů korun. Už předtím se však společnosti nedařilo získávat nové zakázky. S městem Praha se také neúspěšně soudila o 1,7 miliardy korun za zakázky při stavbě tunelu Blanka. '

Přečtěte si také:

Strojírenská ČKD Praha DIZ jde do konkurzu, rozhodli věřitelé

Daňová Kobra navrhla obžalovat pět lidí. Měli způsobit škodu půl miliardy

Kauza Oleo Chemical: Rittigovu roli znovu projedná soud, bývalí majitelé půjdou do vězení

EBF24

Kobra navrhla obžalovat 18 lidí z krácení daní. Způsobili škodu 1,4 miliardy

Kriminalita čtvrtým rokem v řadě klesá, loni o 7,3 procenta


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).