Menu Zavřít

Špičkové postele od českých řemeslníků

28. 11. 2016
Autor: Euro.cz

Češi objevují ručně vyráběné kontinentální postele, říká Pavel Smítal, šéf společnosti Johann Malle

Tradice firmy Johann Malle, kterou založil sedlář a obuvník jménem Jan Máhrla, sahá až k počátku 20. století. Jan Máhrla odešel z Podkrkonoší do Německa za prací a v roce 1913 se vrátil zpět do Čech. S rodinou vybudoval v Podkrkonoší dílnu na obuv a sedla. Odtud byl už jen krok kpoužití přírodních materiálů na výrobu pevných a kvalitních matrací, kterých byl v té době nedostatek. Vzhledem k tomu, že produkty začaly více cílit na vyšší vrstvu zákazníků, většinu z nich německého původu, Jan po dohodě s rodinou přejmenoval značku na Johann Malle.

Rozvoj firmy a výroby zastavila již druhá světová válka, kdy Johann Malle musel přerušit výrobu a počkat na příznivější dobu. Zkušenosti a tradice se však předávaly z generace na generaci, z otce na syna, a to jak během komunistického režimu, tak krátce po sametové revoluci. V těchto dobách probíhala výroba ve značně omezeném režimu a postele Johann Malle si pořizovali zejména přátelé a známí na základě osobních doporučení.

V roce 2007 se rozhodli prapravnuci Johanna Malleho obnovit komerční výrobu. Hlavním artiklem byly přírodní matrace zhotovované podle původních řemeslných postupů, které jim předal stále žijící dědeček. Postupně se výroba rozšířila i na postele.

V roce 2010 vstoupila do společnosti investiční skupina WIS Group Europe, která se v roce 2014 stala stoprocentním vlastníkem značky a výroby Johann Malle. Tento vstup silného a stabilního partnera pomohl k dalšímu rozvoji firmy Johann Malle a k investicím do vývoje nových produktů, rozšíření portfolia, najmutí dalších odborníků a otevření prezentačních showroomů.

„Nejvíc hrdý jsem na to, že jsme ryze česká společnost, která zaměstnává pouze české řemeslníky - truhláře, švadleny a čalouníky,“ říká šéf firmy Pavel Smítal.

Jen ručně

Dnes se Johann Malle specializuje na ruční výrobu kontinentálních postelí a přírodních matrací. Vše vyrábí ze stoprocentně přírodních materiálů, které jsou staletími prověřené, jako je dřevo, vlna, koňské žíně, len či bavlna. U některých produktů najdete i exotičtější materiály, například velbloudí vlnu, konopné či kokosové vlákno nebo hedvábí. Všechny produkty jsou zpracovávány výhradně ručně s využitím tradičních řemeslných postupů.

Firma se zabývá především výrobou tzv. kontinentálních postelí z masivu, za kterými stojí desítky hodin ruční práce truhlářů, švadlen a čalouníků.

Unikátnost kontinentálních postelí spočívá ve vrstvení jednotlivých komponentů a ve speciální konstrukci. Jde o tzv. boxspringovou základnu, boxy se speciálními pohyblivými pružinami, které jsou precizně Hrdá Ursa. Kontinentální postel Johann Malle Ursa je vrcholnou ukázkou ruční práce a jedinečného zpracování do nejmenších detailů. umístěny do rámu postele tak, že zaručují dnu pod samotnou matrací dokonalý komfort poddajnosti a přesnou práci s hmotností i správným protitlakem k ležící osobě. Druhou a velmi podstatnou složkou kontinentálních postelí je samotná matrace, která leží celým svým rozměrem na boxspringové základně. „U kontinentálních postelí Johann Malle volíme speciální vyšší matrace s taštičkovými pružinami, které jsou komplexně vyrobeny z přírodních materiálů, jež dodají posteli ještě vyšší komfort a lepší vlastnosti,“ říká Pavel Smítal.

Polohovací novinka

Od konce letošního léta také Johann Malle nově vyrábí polohovací kontinentální postele Vela. Tyto postele nabízejí všechny výhody kontinentálních postelí, ale jsou navíc osazeny spolehlivými motory německého výrobce, kvalitními zvedacími mechanismy a bezdrátovým ovládáním jednotlivých částí postele. Tento systém je vhodný nejen pro osoby s onemocněním pohybového aparátu, ale také pro všechny, kteří hledají maximální komfort a pohodlí.

MMF24

Polohovací postele zároveň zpříjemní řadu běžných činností, jako je četba či sledování televize. „K postelím na přání zákazníka dodáváme i doplňky, jako jsou noční stolky, komody, polštáře, peřiny, povlečení, svrchní podložky i chrániče matrací. To vše na míru a ve stylu a barvách vybrané postele a materiálů,“upozorňuje Smítal.

Zákazníkům jsou k dispozici showroomy v Praze v Čestlicích a v galerii MoDo, v Brně pak v Brno Business Parku na Londýnském náměstí. „Rozhodně ale při výběru postele či matrace doporučuji nepodceňovat možnost si je vyzkoušet na vlastní kůži, ve všech polohách, ve kterých obvykle spíte. Proto nabízíme zapůjčení matrací a postelí zákazníkovi domů. Jedině tak zjistíte, které vám opravdu vyhovují,“ připomíná Pavel Smítal.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).