Menu Zavřít

ŠPIDLA LEPŠÍ ZEMANA

21. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Manažerský barometr

Nový sociálnědemokratický předseda je pro účastníky Manažerského barometru přijatelnější než jeho předchůdce jako politik i jako lídr své strany. Většinou se ale shodují na tom, že díky jeho značné levicové orientaci tomu v budoucnu může být naopak.

Manažeři byli minulý týden požádáni, aby porovnali Vladimíra Špidlu a Miloše Zemana ze svého pohledu akceptovatelnosti. Jako odpověď vybírali jednu z možností: 1. Špidla je výrazně přijatelnější – 2. Spíše přijatelnější – 3. Je to „prašť jako uhoď – 4. Špidla je spíše méně přijatelný – 5. Rozhodně méně přijatelný – 6. Nevím. Pro osmnáct procent manažerů je nový předseda ČSSD výrazně více vyhovující než předchozí, pro

33,7 procenta je spíše přijatelnější. Dvacet procent ředitelů dává Špidlu i Zemana na stejnou úroveň, čtvrtou možnost odpovědi si vybralo 18 procent respondentů. Pro pět a půl procenta manažerů je nový lídr daleko méně schůdnější než předešlý a čtyři procenta nevěděla jak odpovědět.

Hlavním rysem slovních reakcí manažerů byla Špidlova vyšší kultivovanost, lepší vychovanost a vystupování v porovnání se Zemanem. Naopak často poukazovali na výraznou levicovou orientaci, s tím spojenou rétoriku a jednání celé strany.

„Lidsky je Vladimír Špidla přijatelnější než Miloš Zeman. Nemyslím si, že by měl potřebu všechny kolem sebe urážet. Na druhou stranu jeho silně levicová rétorika a onen „sekernický styl, s nímž si vymezil prostor na politickém kolbišti, docela nahání hrůzu, zní názor jednoho z manažerů. Jiný říká: „Nejdůležitější je, jak se v budoucnu bude na politické scéně chovat. Pokud si vzpomínám, byl pan Zeman na počátku devadesátých let poměrně zábavným řečníkem a nechyběl mu náboj i přijatelný způsob chování. Časem se každý mění a je otázkou, do jaké míry zvládne nové role. Podle Parkinsonova zákona je každý během svého profesního růstu nakonec jmenován do funkce, kterou už není schopen zastávat. Dejme panu Špidlovi prostor přesvědčit nás, že jeho současná funkce není právě tato.

KL24

S obavami se manažeři vyjadřovali o silně levicovém zaměření nového lídra nejsilnější strany. „Pro mne je Špidla málo čitelný a neupřímný politik. Jeho osobní povaha a vlastnosti z něj činí politika nemoderního, bez osobního charismatu. Podle mého názoru není schopen postavit základy moderní sociálnědemokratické strany západního typu, míní jeden z dotázaných.

Někteří ředitelé se snažili objasnit Špidlovy značně sociální výroky. Jeden z nich říká: „Myslím, že je třeba se více obávat silnější socialistické orientace, která teď z ČSSD zaznívá. Otázkou je, zda se jedná o rétoriku určenou levicovému voliči mající za účel odloudění hlasů komunistům, nebo o skutečné podvazování ekonomického růstu v důsledku jeho zbrždění.

  • Našli jste v článku chybu?