Menu Zavřít

ŠPIDLOVO POPULISTICKÉ GESTO

5. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Manažerský barometr

Nadpoloviční většina oslovených v Manažerském barometru se vyslovila proti návrhu ministra Špidly na snížení platů některých ústavních činitelů. Pokládají totiž tento záměr za pouhé předvolební populistické gesto, které nemůže nic nevyřešit. „Platy politiků považuji za zcela okrajové politické téma. Je to asi první předvolební populistická vlaštovka. Bylo by jistě daleko prospěšnější, pokud by se politici věnovali vytváření kvalitních právních norem, a to pokud možno s minimálním vlivem všech lobbistů, kteří se kolem politiků pohybují, zní charakteristický názor.

„Platy jsou de facto na úrovni středního managementu běžných firem, což je jistě ekvivalent ústavního činitele. Jejich snížení by definitivně odstranilo možnost získat pro tyto funkce alespoň trochu kvalifikované lidi, napsal jeden z manažerů. „Myslím, že platy ústavních činitelů jsou malé. Většina poslanců a jiných činitelů z těchto peněz žije, a střetávají–li se s dobře placenými lobbisty, právníky, poradci, může být pokušení někdy příliš vysoké, zněla další odpověď. „Je to naprostý nesmysl. Zrušil bych ovšem všechny daňové výhody, příplatky, poslanecké byty, auta… odpověděl jeden manažer.

CIF24

Ozvaly se ale i hlasy, které se Špidlovým návrhem souhlasí: „Dokud nebudou poslanci alespoň minimálně svázáni s celkovým vývojem hospodářství, budeme odsouzeni k jejich amatérským a často subjektivním zásahům do ekonomiky prostřednictvím špatných zákonů. Jiný ředitel soudí: „Státní úředník je zaměstnancem státu, a když na tom stát jako v našem případě není dobře, tak to musí ovlivnit i výši odměn jeho zaměstnanců.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).