Menu Zavřít

Špindlerův seznam

3. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Kapitola XVIII

Spodina má vždy kliku – Chytrý Radim – Slušný Franta

Spodina má vždy kliku

Když se řekne Schindlerův seznam, většina lidí si okamžitě vybaví kultovní film amerického režiséra Stevena Spielberga, strhující příběh německého průmyslníka a moravského rodáka Oskara Schindlera, který za 2. světové války zachránil stovky Židů před nacistickými koncentračními tábory. Dostat se na Schindlerův seznam tenkrát znamenalo zachránit si život.
V dnešní době se tento pojem v banánových republikách používá i ve světě byznysu. Někteří vysoce postavení úředníci nejmenované radnice si také vedou svůj vlastní seznam. Jedná se o soupisku preferovaných firem, které jsou ochotny výběrčím politiků a úředníků platit tučné provize za to, aby už jednou provždy přestaly být problémy se získáváním obrovských veřejných zakázek či se souhlasnými stanovisky radních k miliardovým projektům. Lidé ze seznamu se pak scházejí s politiky a úředníky v nedalekém lyžařském ráji, aby společný byznys upevňovali na věčné časy i v neformálním prostředí.
A výběrčí tak mlaskají, že v poslední době už „pod deset“ prý ani nejdou. Co to v překladu do češtiny znamená? Na stole není pět, ale nejméně dvakrát více. A podnik, který není ochoten zaplatit na úplatcích minimálně deset milionů korun, se na seznam prostě nedostane.
Jak se mají ve veřejných zakázkách prosadit nešťastníci, kteří svůj byznys chtějí rozvíjet bez úplatků, kteří chtějí pomáhat jeden druhému, být lepší jedině tím, že spolu hodlají férově konkurovat, tedy soutěžit bez faulů? Těžko. Pro ně by mohl režisér Spielberg natočit nový film z počátku třetího tisíciletí s názvem Špindlerův seznam aneb Spodina má vždy kliku.

CIF24

Chytrý Radim

Se scénáři by Spielbergovi mohl pomoci třeba podnikatel, který na Špindlerově seznamu určitě nebyl, není a nikdy nebude. Tím je například jeden z nejvýznamnějších českých developerů Radim Passer, spolumajitel společnosti Passerinvest Group. Dokáže celkem i slušně psát, nejen podnikat. Nedávno napsal a letos v únoru vydal knihu s názvem 3 a 1/2 roku aneb americký sen v Česku. Kniha překvapí čtenáře svou otevřeností a upřímností. Passer, který v současnosti patří mezi velmi bohaté podnikatele, se přiznává k chybám, které už dělat nechce. „Frustrovalo mně, že legálně není možné v České republice podnikat. Chtěl jsem odejít do zahraničí a podnikat tam,“ vypráví podnikatel, který je hluboce věřícím člověkem. Když se zeptáte, co teď právě dělá Radim Passer, kromě toho, že píše druhý díl knihy o americkém snu v Česku, odpověď je zcela jasná. Jen to, co obvykle. Věří v Boha a vydělává peníze. Je chytrý: zabezpečuje se jak na tento, tak na onen svět.

Slušný Franta

Další podnikatel, poněkud jiného ražení, ať je mu země lehká, nedávno zastřelený František Mrázek se už na všechny možné seznamy se dívá z onoho světa. Byl skutečně kontroverzní: mnozí ho měli za nesmlouvavého mafiána, neméně početná skupina českých byznysmenů ho však považovala za velmi seriózního podnikatele, který vždy držel slovo. Například před několika lety, kdy jistý vysoce postavený politik svoje nohsledy prosazoval do jednoho státem kontrolovaného velkého podniku pod heslem „Když mě budete poslouchat, tak od teďka se všichni budeme mít dobře“, i Mrázek přišel za novým generálním ředitelem s malým prosíkem. „Chtěl po mně, abych jemu blízkého člověka dosadil do obchodního oddělení firmy. Řekl jsem mu na rovinu, že to neudělám. Mrázek nevyhrožoval, nic zlého nenaznačoval, jen se usmál a řekl mi, že nevadí, že prý chápe moji situaci a že to jen zkoušel. Ze všech, co za mnou v této době s podobnými požadavky chodili, byl Franta asi nejslušnější,“ vzpomíná si dnes už bývalý šéf příslušné společnosti.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).