Menu Zavřít

Splatný dluh

9. 12. 2015
Autor: Redakce

Socialistická poslankyně a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová navrhla novelizovat zákon o trestní odpovědnosti právnických osob tak, aby se firmy mohly vyvinit z trestného činu, pokud prokáží, že „vynaložily veškeré úsilí“ k zabránění trestných aktivit u svých manažerů. Může to samozřejmě vyvolávat pochybnosti o střetu zájmů poslankyně, když její právní kancelář má kontrakt s trestně stíhaným Metrostavem. Ale daleko podstatnější je podstata otevřeného problému.

Dnes ministerstvo spravedlnosti tlačí koncept, podle něhož by se měla odpovědnost firem maximálně rozšířit, a vyjmuty by měly být jen velmi specifické trestné činy typu vraždy novorozence. Pochopitelně sředem pozornosti jsou především trestné činy kolem korupčního chování.

Sankce pro firmy jsou velmi tvrdé, včetně jejich likvidace. Přes neustálé přitvrzování legislativy však neexistuje žádná analýza dosavadního fungování tohoto institutu a firmy ani netuší, co by měly činit, aby nepáchaly trestnou činnost pokaždé, když nějaký manažer provede lumpárnu.

Libovůle pro žalobce a policisty

Je zcela na libovůli státních zástupců v takových případech obvinit, či neobvinit i firmu. V civilizovaných právních systémech přitom je ctěna zásada předvídatelnosti a k podobným právním normám existují speciální prováděcí předpisy. U nás si zakládáme zřejmě na pravém opaku a prostoru pro libovůli státních zástupců a policistů.

Což vytváří prostor pro korupci zcela jinou a mnohem nebezpečnější. Trestní stíhání právnických osob tak může být u nás byznysem snadno zneužitelným v konkurenčním boji a při vyřizování si účtů.

Čekat v této souvislosti na to, až praxi státních zástupců nastaví mantinely judikáty soudů, může nejen trvat dlouho, ale i vážně poškodit podnikatelský sektor v zemi a všechny nás ochudit.

Návrh Marie Benešové možná není úplně ideální, ale zákonodárci už opravdu nepřijatelně dlouho dluží firmám legislativní vysvětlení toho, kde začíná a kde konči jejich trestní odpovědnost a tu diskusi by nemělo diskvalifikovat to, zda ten, či onen pracoval pro Metrostav, či Agrotec Andreje Babiše.

eurokomentáře


Čtěte další komentáře autora:

Čapí nos

Hodný muslim, zlý muslim

EBF24

Feminacistky v akci


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).