Menu Zavřít

Spojené státy vydaly zatykače na 12 členů Erdoganovy ochranky

16. 6. 2017
Autor: čtk

Americké úřady vydaly zatykače na 12 členů ochranky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a dvě další osoby kvůli násilnostem při demonstraci během Erdoganovy návštěvy Washingtonu. Šéf washingtonské policie podle tiskových agentur označil zásah turecké ochranky za "brutální útok proti pokojným demonstrantům". Policie ve středu v souvislosti s květnovým incidentem zadržela dva muže.

Zatykače souvisejí s násilným zásahem proti demonstrantům před washingtonskou rezidencí tureckého velvyslance, kam přišli proti Erdoganovi protestovat turečtí Kurdové. Podle policie proti nim ochranka tureckého prezidenta a další členové Erdoganova doprovodu zasáhli tak brutálně, že bylo zraněno 11 osob. Dva lidé včetně jednoho z protestujících již byli obviněni dříve, další dva muže zadržela americká policie ve středu. Není však jasné, zda patří k Erdoganovu doprovodu či jsou z řad demonstrantů.

Ankara dnes na vydání zatykačů ostře reagovala s tím, že krok nemá žádný právní základ. „Rozhodnutí amerických úřadů je chybné, neobjektivní a postrádá právní základ. Za rvačku před rezidencí tureckého velvyslance může selhání místní bezpečnostních složek, které nepodnikly potřebná opatření. Turečtí občané za incident nemohou,“ uvedlo v prohlášení turecké ministerstvo zahraničí.

CIF24

Ankara si už dřív stěžovala na zásah americké policie, který označila za „agresivní a neprofesionální“. Turecko z vyvolání násilí při demonstraci obvinilo účastníky protestu, kteří jsou podle tureckých úřadů napojeni na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK).

Vztahy Západu s Tureckem se komplikují z mnoha důvodů. Přečtěte si o tom více:

Německo zrušilo paragraf o hanobení zahraničního majestátu

Turecká odplata: Veto spolupráce NATO s Rakouskem

Spor o Incirlik se dostal do slepé uličky. Německo stáhne vojáky z Turecka


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).