Menu Zavřít

Spojené státy vyhlásily nové protiruské sankce. Cílí na 19 osob a pět firem

15. 3. 2018
Autor: Redakce

Ministerstvo financí USA dnes oznámilo další rozšíření protiruských sankcí, které mají být trestem za údajné kybernetické útoky proti USA, včetně pokusů ovlivnit prezidentské volby v roce 2016. Nově se na seznamu ocitlo 19 ruských občanů a pět firem včetně petrohradské Agentury pro výzkum internetu (AII) obviňované z šíření falešných zpráv. Na sankčním soupisu je i sponzor AII, miliardář blízký Kremlu Jevgenij Prigožin.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov v reakci na americké rozhodnutí podle agentury Interfax prohlásil, že Moskva již připravuje odvetná opatření. Jejich povahu zatím neupřesnil.

Americké sankce jsou podle ministerského prohlášení také namířeny proti ruské kontrarozvědce FSB a proti vojenské výzvědné službě GRU a šesti jejím pracovníkům. Ministerstvo v prohlášení uvedlo, že hodlá pokračovat v tlaku na Rusko „vzhledem k jeho snahám destabilizovat Ukrajinu a vzhledem k okupaci Krymu“. Důvodem je také „rozšířená korupce a porušování lidských práv“ v Rusku.

Další sankce se připravují, podle ministra financí Stevena Mnuchina budou namířeny proti ruským vládním činitelům a oligarchům. Znemožní jim hlavně přístup na americké finanční trhy.


Británie, USA, Francie a Německo: Za útokem na Skripala je Rusko

 Británie, USA, Francie a Německo mají jasno


Moskva podle Mnuchinova prohlášení útočí od března 2016 na kriticky důležitou americkou infrastrukturu, na energetické, jaderné, vodárenské, obchodní a výrobní objekty. Jako příklad destabilizujících aktivit Moskvy ministerstvo uvedlo šíření počítačového vitu Notpetya, který podle Washingtonu vyslala ruská armáda a GRU loni v červnu do celého světa. Ruští hackeři se dostali do části amerického energetického sektoru, byli ale podle ministerstva financí vypuzeni.

ebf - tip - debata

Proti Prigožinovi a dalším dvanácti Rusům a třem ruským firmám je už od února v USA vedeno trestní stíhání kvůli pokusům ovlivnit volby amerického prezidenta. Jsou mezi nimi i dvě společnosti z holdingu Concord, které patří Prigožinovi. Na jeho firmy je údajně napojena také společnost, která vysílá ruské žoldnéře do Sýrie.

Přečtěte si také:

Stojí za otravou agenta Skripala Rusko? Je to vysoce pravděpodobné, tvrdí Mayová

Protiruské sankce ohrožují Nord Stream 2. Evropské firmy tlačí na Trumpa

Trump uznal vměšování Rusů do amerických voleb


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).