Menu Zavřít

SPOLEČNĚ NA INTERNET

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Nestlé a Danone

Světová potravinářská jednička, švýcarská firma Nestlé, a francouzský lídr Danone vytvářejí první evropský elektronický velkoobchodní trh spotřebitelského zboží. Společnosti počítají s tím, že se k nim brzy připojí takové firmy jako Unilever či Procter and Gamble. Trh s názvem CPGmarket.com bude založen na německé internetové platformě pro elektronické obchodování mySAP.com koncernu SAP AG.

Nový trh je zaměřen na business to business, tedy obchodování mezi firmami, nikoli na prodej spotřebitelům. Společnosti ve svém prohlášení uvedly, že „CPGmarket.com sníží náklady na výrobu, dis–tribuci a prodej spotřebitelského zboží a současně zvýší výkonnost logistiky . Úspora nákladů se přitom odhaduje minimálně na deset procent. Svou on–line činnost zahájí trh v červenci a to ve čtyřech stěžejních oblastech: suroviny, obaly, služby a vybavení. Dosud však nebyl stanoven žádný faktický ani právní rámec pro činnost CPGmarket.com. Představitelé obou firem uvádějí, že fungovat bude obdobně jako klasická komoditní burza.

ebf - tip - debata

Počítá se s tím, že CPGmarket.com se v budoucnu propojí i s obdobnými platformami po celém světě. Přínosem bude podle expertů především pro střední a malé podniky, které nyní spolupracují s koncerny, jako jsou Danone i Nestlé.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).