Menu Zavřít

SPOLUPRÁCE MOŽNÁ

18. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Škoda Plzeň a ČKD Dopravní systémy

EBF24

Plzeňská Škoda adresovala správci konkursní podstaty ČKD Dopravní systémy nabídku, že převezme a dokončí všechny klíčové zakázky. „Již rozpracované zakázky by se dokončily ve Zličíně a ty, které dosud nejsou zahájeny, jako například lokomotivy pro Vietnam, by se vyráběly v Plzni, uvedl šéf Škody Martin Roman. Dodal, že výroba v plzeňském areálu by přišla levněji, protože fixní režie je již pokryta. I lehce ztrátové zakázky by tak mohly přinést zisk. Spolu se zakázkami chce plze ňský koncern přebrat i tři sta zaměstnanců Dopravních systémů.
„Tato nabídka je prozatím pouze proklamativní a v této fázi je předčasné o něčem takovém diskutovat, uvedl vedoucí kanceláře generálního ředitele Dopravních systémů Jan Říčka. „Podobné nabídky mají šanci až po vyhlášení veřejné soutěže, doda l. Navíc konkursní správce podle něho přišel do firmy s tím, že zajistí její další chod. O zličínský podnik se uchází také německá firma Siemens.
Vedení Škody k nabídce vedly obavy o další osud jejich dceřiné společnosti. „Studie PricewaterhouseCoopers ukázala, že v tuzemsku nemohou přežít dvě firmy na výrobu dopravní techniky, zdůraznil Roman. Mluvčí koncernu Karel Samec ujistil, že Škoda Dopravní technika, na jejíž bedra by zakázky měly přejít, je v současnosti stabilní společností, která prošla celkovou restrukturalizací a disponuje vlastním know-how vývoje a výroby. Firma má podle něho pro letošní rok zajištěné zakázky za 1,4 miliardy korun a v minulých dnech získala významný kontrakt za 2,5 miliardy korun na generální opravy pěti set tramvají značky ČKD pro Moskvu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).