Menu Zavřít

Spor o antivir. Američtí senátoři chtějí zakázat ruský Kaspersky

29. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Vzhledem k posledním celosvětovým hackerským útokům roste napětí kolem kybernetické ochrany. Skupina amerických senátorů přišla s návrhem zakázat využívání populárního ruského antivirového programu Kaspersky pro armádní účely. Rusko je v takovém případě připraveno k odvetnému opatření.

Američtí senátoři navrhují zákaz ruského antivirového softwaru, protože údajně hrozí, že by mohl podléhat vlivu ruské vlády. S návrhem přišli krátce poté, co agenti FBI navštívili některé pracovníky Kaspersky Lab přímo v jejich domovech v několika amerických městech, ačkoliv se údajně nemělo jednat o prohlídky se soudním povolením. Informuje o tom agentura Reuters s odkazem na anonymní zdroje. Setkání svých zaměstnanců s agenty FBI nicméně potvrdila sama společnost.

„Kaspersky není důvěryhodný nástroj pro ochranu zásadní infrastruktury, konkrétně počítačových systémů, které jsou důležité pro bezpečnost našeho národa,“ tvrdí demokratická senátorka Jeanne Shaheenová. „Vazby mezi Kaspersky Lab a Kremlem jsou alarmující,“ dodává.

Proti takovému tvrzení se ohrazuje Jevgenij Kasperskij, zakladatel a výkonný ředitel ruské antivirové společnosti. Jakékoliv pochybnosti o jejích produktech je údajně připraven hájit na slyšení přímo před americkým Senátem. Samotná firma v prohlášení uvádí, že veškerá obvinění jsou bez jakýchkoliv důkazů neakceptovatelná.


Stojí ruští hackeři i za katarskou krizí? Čtěte více

 Hlavní město Kataru Dauhá


Návrhu amerických senátorů se postavil i ruský ministr komunikace Nikolaj Nikiforov, který podle ruské informační agentury RIA prohlásil, že Rusko by v případě zákazu bylo připraveno přistoupit k odvetnému opatření.

Boj o ruský antivirus přichází ve chvíli, kdy svět řeší další plošný hackerský útok, který zasáhl několik velkých světových společností. Jeho hlavním cílem však měla být zřejmě Ukrajina a citelně jej pocítilo i Rusko. Ve Spojených státech pak největší rozruch vyvolaly údajné zásahy Ruska do prezidentské kampaně. Kvůli jejich vyšetřování pak byl podle kritiků amerického prezidenta Donalda Trumpa odvolán šéf FBI James Comey.

EBF24

Cesta Esetu k miliardám: zlom přinesla expanze do USA

 Zakladatel antivirové společnosti Esest Miroslav Trnka

Přečtěte si také:

Ruští hackeři prý napadli americký volební software. Kreml to popírá

WikiLeaks: CIA se při hackování umí vydávat za Rusy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).