Menu Zavřít

Spor zmrazil stamiliony pro akcionáře Agrobanky

2. 2. 2015
Autor: Euro.cz

Bankovnictví Akcionáři zkrachovalé Agrobanky si musejí počkat na výplatu likvidačního zůstatku ve výši téměř 177,5 milionu korun. Důvodem je návrh akcionářů Agrobanky Vladimíra Vaňka a společnosti 3 V, kterou kontroluje, na vyslovení neplatnosti usnesení valné hromady. Napadená usnesení mají být podle zmíněných akcionářů v rozporu s dobrými mravy. Sporná rozhodnutí valné hromady se týkají schválení mimořádné účetní závěrky, využití zisku za část roku 2014 na úhradu ztrát společnosti a zprávy likvidátora o průběhu likvidace a schválení rozdělení likvidačního zůstatku. „Návrh je v současné době projednáván Městským soudem v Praze,“ uvádí Petr Čermák ze společnosti Value Added, která je likvidátorem Agrobanky.

Na výplatu stamilionů si proto musejí akcionáři počkat. „Právní předpisy neumožňují, aby likvidátor do skončení soudního řízení o uvedeném návrhu zahájil proces výplaty likvidačního zůstatku akcionářům společnosti,“ dodává Čermák.

WT100

Peníze na likvidační zůstatek získala Agrobanka v rámci smíru uzavřeného mezi akcionáři Agrobanky, samotnou bankou a GE Money Bank, která poskytla 239,7 milionu korun, další tři miliony měla na účtech samotná Agrobanka. Tato suma se však snížila o předpokládané náklady na likvidaci ve výši deset milionů korun a o částku 55,3 milionu, která představuje případné daňové závazky. Na výplatu pro akcionáře tak zbylo zmíněných 177,5 milionu. Vyplývá to ze zprávy likvidátora ke konci loňského června.

Největší část z likvidačního zůstatku připadne firmám, které jsou napojené na finančníka Pavla Tykače. Jde o firmy Netla Management, Ternum, Cemtona Enterprises a Venten Management, které ke konci roku 2013 vlastnily 23,13 procenta akcií. Díky tomu, že se práva na výplatu vzdá akcionář Agrobanky, kterým je americká GE Money Czech Holding Company, mohou vyinkasovat přes 51 milionů korun. Tuto částku ale mohou snížit náklady spojené s protahováním likvidace.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).