Menu Zavřít

Spoření s Alenou

Autor: Redakce

Stát nabídne dluhopisy republiky. Naději na reálný úrok z nich budou mít jen ti trpěliví.

V jubilejním roce se s upomínkami sta let vzniku Československé republiky roztrhl pytel. Některé se chytily a budou trvalou ozdobou zdejšího ekosystému - kupříkladu třtinový rum Republika z Božkova. Ten umožnil prohlédnout i těm, kteří si tak dlouho zvykali na náhražku, až začali tvrdit, že „tuzemák“ je lepší originálu. Není a nikdy nebyl, ale stejně je hezké, že se dnes díky Republice již o takových blbinách národ nemusí v pohostinstvích hádat a může se soustředit na důležitější aspekty budování státu a utužování národní identity.

Nikoli řečmi, ale reálnými penězi je třeba doložit svoje kladné city k vlasti. Všichni přece víme, že „investovať je treba“, nejlépe uložením části úspor do „dluhopisů republiky“. Kdo chce, bude moci potěšit sebe i blízké nákupem dárkových certifikátů s vyobrazením Hradčan, přičemž přijatelná je již jedna bankovka s Bedřichem Smetanou, horní limit v podobě jednoho milionu korun již představuje dárek, který neurazí ani patrioty z vyšších vrstev.

Ministerstvo financí v čele s ministryní Alenou Schillerovou nabízí občanům poměrně dlouhodobý vztah, protože dluhopis má šestiletou splatnost a je konstruován jako reinvestiční, navíc s prémií až na konci. Naděje na nějaký reálný úrok, tedy po odečtení patnáctiprocentní daně a inflace, se tak může objevit spíše jen těm trpělivým. Vedlejší pedagogický efekt v podobě podněcování dlouhodobějších úspor však poskytuje ministerstvo zdarma.


Přečtěte si: Pokus o optimistického průvodce českou budoucností

 Jan Antonín Baťa slétal celý svět, aby našel pro firmu a zaměstnance uplatnění.


Jaký bude mezi obyvatelstvem o vlastenecké dluhopisy zájem? Pro ty, kteří zatím drželi většinu úspor na vkladech v bankách, je zachování reálné hodnoty jistiny docela férová nabídka. Radostným tweetem přivítal obnovení emisí dluhopisů určených speciálně pro drobné investory Miroslav Kalousek, který s projektem v roce 2011 přišel. Pravda, tehdy byl ještě více sexy díky osvobození od zdanění výnosů pro „korunové dluhopisy“. Tuto archivní výjimku ze zákona tehdy Kalousek oprášil s mimořádným úspěchem. Pohříchu však největší efekt nápodoby nastal mezi těmi, kteří se s využitím této finty mohli vyhnout zdanění dividend. Jaképak koruny, když ušetříte pár desítek milionů, že ano.

To hříšné pokušení již není součástí našeho právního řádu, a tak se láska k republice a jejím dluhopisům může projevit ve své neposkvrněné podobě počínaje třetím prosincem.

EBF24

Čtěte další komentáře Miroslava Zámečníka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).