Menu Zavřít

SPOROTREND

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Portfolio manažer měsíce

Otevřený podílový fond Sporotrend z rodiny Spořitelní investiční společnosti (SIS) zaznamenal za uplynulé čtyři týdny, které skončily prvního června, výnos 5,16 procenta. Portfolio manažer Sporotrendu Michal Žaba tak dosáhl nejvyššího zhodnocení v porovnání s rivaly registrovanými u Unie investičních společností (UNIS ČR).

Sporotrend je klasickým akciovým fondem. Jeho strategie spočívá v aktivním výběru akcií z přibližně padesátky vybraných titulů, které analytický tým SIS sleduje. Při investování do jednotlivých emisí jsou brány v úvahu základní finanční parametry společností včetně kvality managementu a očekávaného budoucího růstu. „Důležitou úlohu při překonávání benchmarku, který se skládá z indexů pražské, maďarské a polské burzy, hraje časování trhů, uvádí Michal Žaba. V dubnu letošního roku došlo ke změně regionální orientace Sporotrendu. Všechny investice do západoevropských společností byly zrušeny a nahrazeny tituly ze středoevropských zemí. Důraz je kladen hlavně na Polsko a Maďarsko.

„Nově lze fond charakterizovat jako akciový, zaměřený na rozvíjející se trhy, usilující o urychlenou integraci do Evropské unie, říká Žaba. V souvislosti se změnou statutu fondu došlo také k odstranění čtyřicetiprocentního limitu, omezujícího podíl zahraničních cenných papírů na majetku fondu. V současné době zahraniční investice mohou dosahovat až sta procent. Nyní ale polovinu portfolia fondu tvoří české akcie, podíl maďarských a polských emisí se pohybuje okolo dvaceti procent. Významnou část přitom obstarávají telekomunikační společnosti, bankovní domy a rafinerské firmy, dohromady 75 procent portfolia.

EBF24

„Fond je vhodný pro investory, kteří se chtějí podílet na konvergenčních efektech východoevropských zemí. Z důvodu vyšší rizikovosti jej však nelze doporučit jako dominantní, ale spíše doplňkovou pozici portfolia, radí Žaba, který v SIS pracuje jako manažer fondů od roku 1994. Sporo–trend řídí od zahájení prodeje podílových listů v březnu 1998. „Strategické záměry fondu jsou konzultovány s ostatními manažery, analytiky a vedením SIS na pravidelných investičních výborech. Současně je využívána spolupráce s Českou spořitelnou a Erste Bank Vídeň, dodává Žaba.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).