Menu Zavřít

Sport v ČSSD: vytlačovaná

29. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Banánová republika

ebf - tip - debata

NUSLE (vrz) - Občanští demokraté hrají tenis, lidovci squash, komunisté šachy, jen sociální demokraté dosud neměli svůj partajní sport. Ale časy se rychle mění. Špidlovské maratonské běhání pro svou přílišnou náročnost piknicky založeným členům strany růže k srdci nepřirostlo, doslova zato propadli vytlačované (anglicky pushing).
Tento poměrně nový kontaktní sport kombinuje prvky tradičního japonského bojového umění sumó a populární americko-německé sportovní zábavy zvané wrestling. Pravidla jsou poměrně složitá: bojuje se v kruhovém ringu z posvátné hlíny a každý zápas začíná speciálním očistným rituálem. Bojovník zvaný stejně jako v sumó rikiši nejprve zvedá rozkročené nohy, čímž zahání zlé duchy, potom rozpaží a tleskne, čímž chce přivolat pozornost bohů. Druhé rozpažení znamená, že není ozbrojen a že chce vést čestný boj. Nakonec rozhodí po ringu očistnou sůl.
Pozoruhodné je, že v zápasech nejsou váhové kategorie a nerozhoduje ani pohlaví. Průběh vytlačované se pak podobá spíše wrestlingu. Borec s největší muskulaturou má za úkol vytlačit z kruhu dvojici soupeřů pod sebou. K tomu používá takzvaný zakončovací chvat spojený s pádem poražených do publika a s odpočítáváním do tří.
Jedničkou mezi sociálnědemokratickými borci se stal Sportovní klub dělníků v Nuslích (SKD Nusle, lidově eskádéčko). Jeho prezidentka ??Liběna Barková úspěch přičítá tomu, že v klubu působí dva představitelé silových resortů, ministr vnitra Stanislav Gross a ministr obrany Jaroslav Tvrdík. „Vytlačovanou dělám od roku 1998. Poprvé jsem ji viděl jako malé dítě na videu a tento způsob boje mě zcela uchvátil,“ vzpomíná Gross.
Pushing mezi českými sociálními demokraty zpopularizoval zkušený odborník přes sportovní marketing Peter Kovarčík. „Rád bych vytlačovanou protlačil mezi olympijské sporty. Pokud by se tak dokonce stalo na pražské olympiádě v roce 2020, byl by to ten nejkrásnější vrchol mojí kariéry,“ svěřil se.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).