Menu Zavřít

SPORTOVEC Z POVOLÁNÍ

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Mandát nového předsedy je prý silný

Profesní kariéra nového předsedy Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) je spojena se sportem. „Vystudoval jsem sice práva, ale justici jsem hned po škole opustil a věnoval celý svůj dosavadní život sportu, říká Jan Obst, který minulou neděli oficiálně nahradil Františka Chvalovského ve vedení českého fotbalu.

Post předsedy svazu sice dočasně zastával od březnového zatčení Chvalovského, ale o řádný mandát musel bojovat na valné hromadě ČMFS. Způsob, jakým zvítězil, někteří označují za politický handl nebo česko–moravský kšeft s ústupky. Problémem fotbalového hnutí totiž je rozdělení na českou a moravskou část a ke zvolení nového předsedy je třeba, aby prošel nadpoloviční většinou v obou komorách. Minulou neděli však po dvou volebních kolech nastala patová situace

  1. Obst kraloval Čechám a protikandidát Pavel Mokrý Moravě. Během dohodovacího řízení se obě strany domluvily na memorandu, které mimo jiné řeší obsazení jednotlivých postů na svazu. Vzápětí Mokrý stáhl svou kandidaturu a vyzval moravské delegáty, aby podpořili Obsta. Stalo se.

Velký kritik poměrů ve fotbale, Peter Kovarčík ze společnosti Teleaxis, považuje Obstův mandát za silný. „V současném fotbale není touha po změně, a to ani u nového předsedy. Na druhou stranu, jeho jméno dává celému hnutí garanci určité kontinuity. Osobně si ale myslím, že je limitován starou dobou, řekl týdeníku EURO Kovarčík. Jaroslav Vacek z marketingové agentury STES, která prodává reklamní práva ČMFS, soudí, že jméno nového předsedy sponzorům zaručuje především stabilitu svazu. „Jako jeho nejsilnější stránku a zároveň nedostatek vnímám smysl pro konsenzuální řešení problémů, usuzuje Vacek.

Jan Obst je dlouholetým sportovním funkcionářem, ale nejblíže ze všeho má k fotbalu. Sám aktivně hrával, a to krajský přebor za Dynamo Žižkov, při studiích vyměnil kopačky za píšťalku, jako fotbalový sudí si přivydělal a také ho to bavilo. Měl v plánu stát se sportovním novinářem nebo rozhlasovým reportérem, nakonec ale vystudoval právnickou fakultu. Silná vazba na sport zůstala. Téma rigorózní práce Systémy řízení sportu ho předurčilo – jak sám tvrdí – aby šel pracovat do tělovýchovy. V roce 1976 začal

pracovat v organizačně–právním úseku ústředního výboru tehdejšího Československého svazu tělesné výchovy (ČSTV). Na počátku 90. let byl jedním z tvůrců přerodu totalitního molochu na Český svaz tělesné výchovy.

To už však zároveň úředničil na Českém fotbalovém svazu (ČFS), jehož byl v roce 1990 zvolen místopředsedou. Tam se také poprvé potkal s Františkem Chvalovským. ČFS se po rozpadu federální republiky přetransformoval na Českomoravský fotbalový svaz a Chvalovský si Obsta vyžádal na post generálního sekretáře, z nějž v roce 1996 přešel do funkce ekonomického ředitele. Důležitým momentem Obstovy kariéry se stala valná hromada ČMFS v roce 1999, na níž byl zvolen místopředsedou za Čechy s náplní starat se o regionální fotbal. Jak podotýká, ke kopané na nižších úrovních měl vždy blízko. „Vždyť jsem to také ve své aktivní kariéře dál nedopracoval, podotýká s úsměvem. Orientace na regiony se mu ale vyplatila: zejména od okresních a krajských fotbalových svazů měl největší podporu při kandidatuře a ve volbách.

Největší Obstovou zálibou je – jak jinak – fotbal. „Málokomu se podaří, aby jeho koníček byl jeho prací, tvrdí otec tří dětí. Sportovně založená je celá rodina. Dvacetiletá dcera Eva se pokouší o přijetí na fakultu tělesné výchovy, šestnáctiletý syn Lukáš hraje fotbal za dorostence SK Motorlet a začal navštěvovat školu mladých rozhodčích. Další dcera, patnáctiletá Lenka, je blázen do koní a s manželkou Jiřinou si nový šéf českého fotbalu rád vyjede na kole. „Ideální terény pro cyklistiku jsou v okolí naší chaty v Bělé pod Bezdězem. Bohužel, od Velikonoc jsem se tam nedostal, stěžuje si milovník plzeňského piva.

Mezi své koníčky řadí i politiku. Už ve svých osmnácti letech vstoupil do Československé strany socialistické, která spolu s lidoveckou patřila k jediným povoleným „nekomunistickým partajím. „Byl to takový štít před tím, aby člověk nemusel vstupovat do komunistické strany nebo SSM, vzpomíná.

EBF24

Za socialisty také v roce 1990 úspěšně kandidoval do pražského zastupitelstva a rok nato byl zvolen členem jeho rady. Na konci funkčního období ze strany vystoupil, avšak bez politické příslušnosti dlouho nezůstal. V roce 1997 ho sociální demokraté oslovili, aby jim pomohl s jejich sportovním programem. „Jelikož jsem se s jejich názory ztotožnil, stal jsem se řadovým členem ČSSD, říká Obst. V současnosti je zastupitelem ve třináctém pražském obvodě, v němž bydlí. Rázně odmítá, že by jeho politická příslušnost měla vliv na vedení svazu, nebo dokonce celého fotbalového hnutí. „Je to čistě má soukromá věc. Každému říkám, že politiku nechávám pod strahovským kopcem, připomíná místo odkud kraluje českému fotbalu.

Z dob, kdy působil na ČSTV, se dobře zná s Milošem Zemanem a náměstkem ministra školství Ladislavem Malým. Společná fotografie s premiérem vlády a Františkem Chvalovským mu dokonce visí na zdi v jeho pracovně. Podobné snímky měl ve své kanceláři i jeho předchůdce, který momentálně dlí v pankrácké věznici. Do jeho úřadovny se však Obst nehrne. „Kdepak, zůstanu tady, ve své původní pracovně, ujišťuje.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).