Černý trh s lihovinami stojí ročně stát na daních až tři miliardy korun Po zvýšení spotřební daně na alkohol očekávají producenti, že cena půllitru běžné lihoviny v maloobchodě vzroste nejméně o deset korun. Stěžují si přitom na škody, které jim černí výrobci způsobují.
Černý trh s lihovinami stojí ročně stát na daních až tři miliardy korun
Po zvýšení spotřební daně na alkohol očekávají producenti, že cena půllitru běžné lihoviny v maloobchodě vzroste nejméně o deset korun. Stěžují si přitom na škody, které jim černí výrobci způsobují.
Jiný styl života lidí, záplavy a připravované zvýšení spotřební daně budou mít za následek snížení tuzemské spotřeby lihovin v příštím roce o deset až 20 procent. Je o tom přesvědčen generální ředitel největšího českého výrobce lihovin Stocku Plzeň Martin Petrášek. Letošní pokles spotřeby lihovin v ČR odhaduje na deset procent. „Akceptujeme nakonec zvýšení spotřební daně pro české výrobce lihovin, ale také chceme, aby stát zajistil všem rovné podmínky,“ dodal. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky by od 1. prosince letošního roku u půllitru běžné 40procentní lihoviny měla spotřební daň vzrůst zhruba o osm korun na láhev. Šéf Stocku říká, že není postihován černý trh, distribuce a výroba nelegálních lihovin, kde stát přichází ročně o několik miliard na daních. Zvýšená spotřební daň bude mít vliv na nižší spotřebu lihovin, míní Petrášek. Inkaso daně tak bude zhruba stejné nebo pouze nepatrně vyšší. Záplavy se podle šéfa Stocku dotkly přímo pěti procent českých občanů. S těmito důsledky se budou výrobci alkoholu potýkat zřejmě dlouhou dobu. „Pevně však doufáme, že se spotřební daň nakonec nezvýší,“ poznamenal Petrášek. Jiný styl života českých občanů, který také omezuje spotřebu tuzemských lihovin, je podle Petráška dán zejména tím, že lidé více pracují, více vydělávají a sportují a častěji používají motorová vozidla. Letos předpokládá firma stejně jako některé další likérky mírný pokles odbytu. Výrobci lihovin počítají v souvislosti s plánovaným zvýšením spotřební daně z lihu s vyšším zájmem obchodníků, kteří se budou chtít tvrdým alkoholem před jeho zdražením předzásobit. Jindřichohradecká společnost Fruko- Schulz letos zatím vyrobila zhruba o dvě procenta lihovin méně než ve srovnatelném období loňského roku, ale předpokládá, že do konce roku objem výroby vyrovná. Ředitel firmy Josef Nejedlý řekl, že tržby firmy by letos měly stejně jako loni převýšit 500 milionů korun. Společnost Fruko-Schulz vyrobila v roce 2001 téměř 53 tisíc hektolitrů lihovin, a objem výroby tak meziročně poklesl o 4000 hektolitrů. To byl především důsledek snížení počtu odběratelů a zaměření se na růst efektivnosti. Podle Nejedlého vzroste po zvýšení daně cena půllitru běžné lihoviny v maloobchodě nejméně o deset korun. „Zvýšení spotřební daně přitom nepřinese do státního rozpočtu očekávané prostředky. Spotřeba lihovin poklesne a konzumenti budou dávat přednost vínu a lihovinám nelegálních výrobců,“ uvedl. „Zvýšení spotřební daně z lihu, se kterým v návrhu novely zákona o spotřební dani počítá ministr financí Sobotka, neposílí příjmy státního rozpočtu,“ řekl Oldřich Medek z komanditní společnosti Palírna u Zeleného Stromu - Starorežná Prostějov. Firma je s roční produkcí 11 milionů litrů lihovin druhou největší likérkou v zemi. „Stát podle mého názoru nezíská více peněz, protože se sníží spotřeba lihovin. Lidé buď omezí jejich konzumaci, anebo dají přednost vínu, které není zatíženo spotřební daní. Pokud návrh projde, produkce lihovin klesne,“ uvedl Medek. Upozornil, že vyšší zdanění lihu by nyní bylo vodou na mlýn podvodníkům, kteří obchodují s nezdaněným alkoholem. „Jediní, kdo na vyšší spotřební dani mohou vydělat, jsou nelegální obchodníci s alkoholem, protože stát tuto oblast stále nemá dostatečně pod kontrolou,“ dodal. Medka návrh na zvýšení spotřební daně z lihu překvapil. „Nečekali jsme, že v návrhu bude hranice spotřební daně posunuta tak vysoko,“ řekl. Podle něj takto vysoké zdanění lihovin může odstartovat podvodné dovozy lihovin z okolních zemí, kde je daň z alkoholu nižší.
Na Slovensku se alkohol načerno pálí i pije
V hospodách po celém Slovensku se čepuje načerno vyráběný líh. Tvrdí to prezident Sdružení výrobců lihu a lihovin na Slovensku Ján Király. Nejvíce nelegálního lihu podle něho vyrábějí oficiální výrobci, napsala Mladá fronta Dnes. „Ministerstvo zemědělství, které na to vydává licence, je dalo i výrobcům, kteří nesplňují podmínky zákona, nemají kvalifikaci. Ale ministerstvo svůj vlastní zákon v praxi vůbec nekontroluje,“ tvrdí. Statistika sice praví, že za poslední desetiletí Slováci pijí méně - okolo osmi litrů lihu ročně. Ale na nemoc alkoholiků, cirhózu jater, umírá stále více lidí. „Podomácku vyráběného a pašovaného alkoholu je mnohem víc, než jsme si donedávna mysleli.“ Podíl zatajeného a pašovaného tvrdého alkoholu se odhaduje na 20 až 40 procent. Policisté i další organizace prý o černém obchodování vědí, dokonce ho i monitorují, ale podle Királyho nic s tím nedělají ani dělat nemíní. „Všichni jsou do toho zapojeni, mají z toho plné kapsy peněz. Ví se to o nás i v ústředí Evropské unie. A podíl černé výroby lihu roste.“ Jediným východiskem je podle Királyho zavedení licence nejen na výrobu, ale i na prodej lihovin. „Ve světě je to běžné,“ říká.