Menu Zavřít

Spotřební elektronika v ohrožení

24. 11. 2005
Autor: Euro.cz

První krok Microsoftu k ovládnutí trhu s domácí zábavou

Microsoft nedávno představil novou rozsáhlou strategii na principu známého hesla Billa Gatese Počítač do každé domácnosti. Aktuální vize zakladatele Microsoftu by se dala nazvat třeba Konec výrobců spotřební elektroniky. Ten má nastat díky nové verzi operačního systému Windows, pojmenované Media Center Edition 2005 (MCE). Nic menšího než převzetí podstatné části trhu s komponenty domácích center zábavy si totiž Microsoft od své nové koncepce neslibuje.
Spojením Windows MCE s certifikovaným počítačem mají Redmondští v úmyslu nahradit běžné výrobky spotřební elektroniky, jako jsou například domácí kina, videopřehrávače, tunery nebo AV receivery, jediným speciálně upraveným počítačem. Je to logické vyústění vývoje výpočetní techniky v posledních zhruba pěti letech. Běžný počítač totiž bez problémů dokáže všechny vyjmenované přístroje zastoupit, a přitom nabízí i vyšší přidané hodnoty, kterých jednoúčelová zařízení nikdy nedosáhnou. Za příklad nechť slouží celý komplex internetových služeb od EPG (Electronic Program Guide), přes vyřizování mailů až po procházení obsahu webu na televizní obrazovce. V Media Center PC zůstanou zachovány i schopnosti běžného počítače, což obnáší například hraní her nebo práci s kancelářským balíkem.
Vlastnosti a schopnosti Media Center PC (MCP) jsou doslova omračující. Ovládání je uživatelsky přívětivé a jednoduché. Po zapnutí počítače se na modrém pozadí objeví seznam činností, které vám MCP umožňuje. Dálkovým ovladačem zvolíte třeba televizi. Objeví se dva obrázky označené Nastavit nahrávání a Živé televizní vysílání. Ještě jednou stisknete ovladač a díváte se na svůj oblíbený program. Potřebujete si na chvíli odběhnout a nechcete přijít o napínavý akční výstup Melésia v Esmeraldě? Není problém. Stisknete pauzu a MCP začne nahrávat právě běžící pořad, který si posléze zhlédnete od přerušení ze záznamu. Totéž platí i u ostatních položek MPC. Nám lenivým navíc odpadá nutnost každou hodinu vstát z křesla a jít vyměnit CD nebo DVD, které právě dohrálo. Všechny své nahrávky totiž můžeme jednoduše uložit do MPC a originály uschovat někam do šuplíku. Jinou příjemnou záležitostí je redukce počtu dálkových ovladačů, jinak trpělivě čekajících na okraji stolu na svůj poslední pád, případně na sprchu horkou kávou či na jiné katastrofické situace. Rádio, televizi, domácí kino, zesilovač, receiver, to všechno MPC umí na jeden dálkový ovladač. Koncept Media Center Edition 2005 se Microsoftu zkrátka výjimečně dobře povedl.
S krachem světových výrobců audio-video techniky to však zatím tak horké nebude. Vinu nesou výrobci certifikovaných počítačů, kteří evidentně nepochopili myšlenku MCP. Media Center PC je počítač, jehož hlavní funkcí je ležet pod televizním stolkem v obýváku, fungovat tiše a spolehlivě a svým vzhledem reprezentovat majitelův postoj k moderním technologiím. Jenže to jde jen těžko, pokud zapnutý stroj vydává hluk spektrem i hlasitostí se blížící vysavači. Nechci příliš zabíhat do technických podrobností, ale problém evidentně leží v množství produkovaného tepla. Dnešní počítače mají velké potíže s chlazením tepelně namáhaných dílů. Výrobci si pomáhají množstvím ventilátorů, vyhánějících horký vzduch ze skříně stroje ven, což zákonitě znamená určitou míru hluku. U konceptu MCP bych očekával, že bude snaha o co nejtišší chod počítače. Opak a pět řvoucích ventilátorů uvnitř je pravdou. Vedle HAL 3000 se opravdu nedá relaxovat. Tento počítač si však ve svém obýváku nedokážu představit ani z hlediska designu, který je i ve srovnání s klasickými počítači poněkud pozadu. Za třicet tisíc bez daně jej mohl výrobce sestavit podstatně lépe.
Jeden nepříliš povedený kousek hardwaru by ale neměl ohrozit vynikající platformu, která má potenciál od základu změnit náš přístup k multimédiím. Důkazem životaschopnosti projektu je také skutečnost, že do vývoje vlastní verze MCP zdarma se pustili i open source programátoři. Projekt nazvaný MediaPortal ještě způsobí Microsoftu nejedno bolení hlavy. Ovšem pokud si Microsoft dokáže ohlídat kvalitu certifikovaných počítačů, budou mít jeho konkurenti s MediaPortalem těžké postavení. Microsoft totiž dává svým zákazníkům ucelené řešení s nabídkou navazujících služeb, čemuž mohou vývojáři MediaPortalu konkurovat jen velmi těžko.

Media Center PC - HAL 3000

  • procesor Intel Pentium 4, 2,66 GHz
  • paměť RAM 1GB DDR
  • grafická karta Ati Radeon X550
  • pevný disk Western Digital 160GB
  • televizní karta AVER, analog i digital
  • optická mechanika DVD RW LG
  • cena 36 000 Kč

Klady
jednoduchost
přívětivé ovládání
šířka služeb
úspora místa
jediný dálkový ovladač
provázání multimédií v jednom přístroji
internetové služby

MMF24

Zápory
komfort závisí na kvalitě počítačů, která může být různá
Windows MCE 2005 nejsou plně lokalizované

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).