Menu Zavřít

Spoutané kryptoměny: americký regulátor chce zkrotit trh primárních nabídek mincí

8. 3. 2018
Autor: Profimedia.cz

Po měsících dohadů se americký regulátor finančních trhů SEC odhodlal k akci proti virtuálním měnám. Komise pro cenné papíry zveřejnila seznam požadavků, které musí splnit společnosti působící na trhu s kryptoměnami. Podle čerstvého výnosu jsou mince nabízené a prodávané v rámci primární nabídky mincí (ICO) cenným papírem.

Volatilita trhu s kryptoměnami a také objem prostředků, které trh v loňském roce dokázal přilákat, americkou Komisi pro cenné papíry znepokojuje již déle. Její aktuální zpráva tak zavdává povinnost každého subjektu, který chce vybrat od investorů peníze na svůj provoz pomocí nabídky nové kryptoměny, registrovat se u komise tak jako jakýkoli emitent cenných papírů.

SEC argumentuje tím, že investoři do bitcoinu a dalších kryptoměn podléhají přesvědčení, že jejich investice jsou chráněny pravidly, která platí pro registrované burzy, ačkoli tomu tak není.


Čtěte o rizicích investice do virtuálních měn

Přečtěte si další zprávy v rubrice Kryptoměny


„Řada platforem o sobě hovoří jako o burze, čímž u investorů vzniká mylný dojem, že se na takový trh vztahují stejná pravidla a standardy jako na regulovaných trzích,“ uvádí stanovisko SEC.

Komise též uvedla, že rozeslala technologickým a poradenským firmám „tucty obsílek“, v nichž požaduje informace týkající se struktury prodeje a předprodeje v rámci jejich ICO.

Záměry SEC zchladily trh s virtuálními měnami a investoři zahájili výprodej. Okamžitou reakcí byl 9procentní propad hodnoty bitcoinu.

Reakce bitcoinu na zprávu SEC

 Vývoj hodnoty bitcoinu Zdroj: coinmarketcap

Předchozí varování komise, že primární nabídky kryptoměn mohou porušovat americké zákony, se míjely účinkem. Jen za letošní rok firmy tímto způsobem získaly 1,66 miliardy dolarů, přičemž za celý loňský rok to bylo 6,5 miliardy.

„Tohle je jen špička ledovce. Uvidíme ještě hodně aktivity ve vynucování zákonů,“ uvedl bývalý člen SEC Dan Gallagher.

EBF24

Dále čtěte:

Tikající bomba ve světě kryptoměn. S tetherem se může zhroutit i bitcoin

Měna tether má být podložena dolary.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).