Menu Zavřít

Sprint za dvěma sty miliony

24. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Pochybných zápočtů je už za 10,5 miliardy korun

Pět let staré potíže s takzvanými Nemethovými pohledávkami stále nejsou u konce a působí starosti České konsolidační agentuře (ČKA). Údajná pohledávka JUDr. Věslava Nemetha vznikla tak, že tento pražský advokát měl kdysi zpracovat pro Investiční a Poštovní banku (IPB) projekt sekuritizace, za což mu náležela odměna. Tuto odměnu však nikdy nedostal a nástupce IPB, Československá obchodní banka popírá oprávněnost nároku. Nemeth však pohledávku za ČSOB považuje za jasnou a nesporně existující a postupně ji rozprodal nejrůznějším subjektům, které ji pak započetly proti úvěrům čerpaným od ČSOB. Celkový objem takto započtených úvěrů již dosáhl neuvěřitelných 10,5 miliardy. Nejznámějším je zápočet téměř dvoumiliardového úvěru ústecké společnosti Setuza. Česká konsolidační agentura však nyní řeší také další významný zápočet. Situace je o to komplikovanější, že společnost Sprint, která započetla Nemethovu pohledávku, je v konkurzu.

Čtyři soudy

Celková nominální výše této pohledávky činí téměř 230 milionů korun. Byla zajištěna jednak zástavním právem k nemovitostem, cennými papíry a směnkami s avalem společností Kotva, a. s,. a JULIUS MENL, s. r. o. (nyní Alfa Real Estate, s. r. o.).
Sprint, který se dle výpisu z obchodního rejstříku zabýval obchodní činností, potravinářskou výrobou a poskytoval služby realitní kanceláře, zkrachoval v roce 2002. Ještě před tím byla započtena Nemethova pohledávka. Konkursní správce však přihlášku ČKA jako konkurzního věřitele přijal. Současný majitel zastavených nemovitostí, společnost Barbican však popřela pohledávku ČKA stejně jako další věřitel, firma Traslewort.
Rovněž avalové ze směnek podali proti platebním příkazům na zaplacení ručení námitky a těmi se nyní zabývají soudy. Celkem ve věci probíhají čtyři soudní spory a jejich ukončení je pravděpodobné až po roce 2007, kdy má skončit fungování ČKA.

EBF24

Sirkárna nově.

V této situaci přišla s nabídkou společnost Solo. Bývalý sušický výrobce zápalek se nyní zabývá vším možným od truhlářství, přes praní a mandlování, zemní práce, až po manažerskou činnost a informační servis. Za pohledávku vůči Sprintu nabídl cenu kolem sedmdesáti milionů korun, pokud ji získá v přímém prodeji. Zároveň uvedl, že je připraven splnit podmínky, které si ČKA klade.
Postoupit pohledávku, která je zatížena sporem o zápočet, totiž není jednoduché. Pokud by totiž soud nakonec dospěl k závěru, že zápočet byl v pořádku, postupovaná pohledávka by náhle neexistovala. ČKA by musela vrátit to, co za postoupení inkasovala, a uhradit i další finanční náklady kupce. Agentura proto podmiňuje převod těchto pohledávek tím, že dlužník nejprve uzná svůj dluh a prohlásí zápočet za neplatný. V případě Sprintu navíc požadovala i uznání pohledávky v incidenčním sporu vedeném v rámci konkurzního řízení se společnostmi Barbican a Traslewort a závazků z avalu směnek. To vše by zajistilo, že nabyvatel pohledávky nebude moci zpětně vymáhat vrácení peněz. A Solo tvrdí, že to vše umí získat.
Nabízená cena přitom odpovídá odhadům, které si agentura nechala udělat. Pohybují se od 44,5 milionu po zhruba 68 milionů, v různých variantách uznání či neuznání zápočtu a zástavních práv. Ocenitelé upozorňují, že zajišťující směnky podepsal člověk, který patrně nebyl v daném okamžiku k takovému podpisu oprávněn. Navíc směneční ručitelé neposkytují součinnost. Na druhé straně ručitelé ze směnek disponují majetkem, z něhož by v případě úspěchu v soudním sporu bylo možné se uspokojit v plné výši, a získat tak až 194 milionů. Jenže zároveň existuje riziko, že se soudní spory potáhnou ještě šest let.
Na druhé straně prodej pohledávky přímému zájemci je velmi sporný. Týdeník EURO má informace, že se mu generální ředitel ČKA Zdeněk Čáp brání a požaduje transparentní soutěž, případně rozhodnutí ministra financí, že má postupovat metodou přímého prodeje.

Nemethova inventura.

Obchodníci s Nemethovými pohledávkami tak zřejmě stále vydělávají, přestože výroky několika soudů už existenci těchto pohledávek zpochybnily. ČKA udělala loni před koncem roku inventuru a zjistila že zápočty pohledávek Nemeth a AO Invest, což jsou transakce provedené stejnou metodou, se týkají 28 klientů agentury, s nimiž je vedeno celkem 78 sporů.
Ve prospěch ČKA byly zatím rozhodnuty spory o zápočty se společnostmi Broumovské strojírny Hynčice, BLOHAMNN AUTO, Budějovický měšťanský pivovar, AO Invest či Spofa. Ve všech případech ale bylo podáno odvolání, o němž dosud nebylo rozhodnuto. Zhruba dvacet sporů bylo přerušeno, protože na dlužící společnost byl vyhlášen konkurz.
ČKA by se ráda pohledávek zasažených zápočty zbavila, ale v případech, kdy dlužník odmítá zápočet odvolat a uznat dluh, je postoupení velmi složité, protože kromě již zmíněného zpochybnění existence pohledávky v jednom případě hrozí, že nový nabyvatel ať už úmyslně, nebo z vlastní neschopnosti povede s dlužníkem spor ne dost důrazně, prohraje ho, a vznikne tak nepříjemný precedens pro soudní spory vedené agenturou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).