Menu Zavřít

Square má zpět důvěru Wall Street

27. 2. 2017
Autor: Euro.cz

Vedení Unileveru se bude snažit akcionářům osladit odmítnutí nabídky na převzetí

Workday

Americká softwarová firma Workday poskytující software pro oblast firemních financí a lidských zdrojů zažívá mimořádné časy. Akcie za posledních dvanáct měsíců vyskočily o zhruba 30 procent na více než 88 dolarů. Přesto mají podle investiční banky Piper Jaff ray ještě možnost dále růst. Velké korporace totiž mají zájem o software společnosti. Firma nedávno vyhrála například kontrakt s maloobchodním kolosem Wal-Mart.

Dobrá rada: Investiční banka Piper Jaff ray doporučuje investorům nakupovat akcie firmy, protože se jí daří prodávat softwarové služby v oblasti lidských zdrojů. Chamath Palihapitiya, šéf investiční společnosti Social Capital, očekává obrovský růst hodnoty firmy v příštích deseti letech. Podle něj by měla dosáhnout sto miliard dolarů, přičemž v současnosti je na úrovni okolo sedmnácti miliard.

Akcie firmy Workday letí vzhůru

(vývoj za posledních 12 měsíců, cena v USD)

Unilever

Výrobce kosmetiky a potravin Unilever minulý týden odmítl nabídku na přátelské převzetí ze strany amerického kolosu Kraft Heinz za 143 miliard dolarů. Američané nabízeli za jednu akcii britsko-nizozemského Unileveru 50 dolarů, což nebyla převratná cena, protože těsně pod ní se akcie pohybovaly ještě v září. Přestože Unilever nabídku odmítl, bude muset vedení firmy akcionáře „odškodnit“ za tuto ušlou příležitost.

Dobrá rada: Šéf Unileveru Paul Polman se nyní dostane pod tlak akcionářů, aby nakopl hodnotu společnosti. Ve hře je řada možností, jak široce rozkročenou firmu ořezat. Jednou z nich je, že se společnost zbaví divize se značkami, jako je třeba Flora. Další variantou je rozdělení firmy na kosmetickou výrobu a potravinářský byznys. Polman také může zvýšit vyplácené dividendy, aby si akcionáře udobřil.

Všechny kroky ale bude jistě dělat tak, aby akcionáři nepřišli zkrátka.

Jak se daří akciím Unileveru

(vývoj za posledních 12 měsíců, cena v USD)

Square

Společnost Square si od svého debutu na newyorské burze v listopadu 2015 polepšila jen o patnáct procent na cenu z minulé středy ve výši okolo 15,4 dolaru, což na emisi technologické společnosti není žádný zázrak. Square poskytuje obchodníkům technologii umožňující platby kartou prostřednictvím mobilních zařízení. Investoři totiž očekávali, že firma změní zcela způsob placení, což se však nestalo. Nyní ale Wall Street začíná společnosti věřit. Zvláště když minulý týden oznámila rychlý růst tržeb, které překročily dokonce očekávání analytiků.

Dobrá rada: Podle finanční skupiny Citigroup by investoři měli nakupovat akcie Square, protože její tržby překonají očekávání i v příštích letech. Podle analytika Citigroup Petera Christiansena se Square stává ve svém oboru lídrem. Cenový cíl u akcií Square má na dvaceti dolarech, což představuje nárůst zhruba o třetinu.

Vývoj akcií Square

KL24

(od vstupu na burzu v listopadu 2015, cena v USD)

O autorovi| Vladan Gallistl, gallistl@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?