Menu Zavřít

Srbsko ve varu

3. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Gazprom

MMF24

Srbskou vládou otřásá spor o nabídku ruského gigantu Gazprom na koupi srbského státního ropného monopolu NIS. Gazprom nabízí koupi 51 procent akcií NIS za 400 milionů eur (10,4 miliardy korun), avšak s podmínkou, že v tendru nebude mít protivníka. Rusové dále slibují investovat do NIS dalších 500 milionů eur. Podle ministra hospodářství a privatizace Mladjana Dinkiće je nabízená cena zhruba poloviční oproti tržní. Gazprom zároveň nabídl Srbsku výstavbu zásobníků na plyn a vedení tranzitního plynovodu „South Stream“ z Ruska do jižní Evropy přes srbské území.
Kromě Gazpromu o NIS již dříve ohlásily zájem maďarská MOL, rakouská OMV, polský PKN Orlen, ruský Lukoil a rumunský Rompetrol. Ministr Dinkić kritizoval své kolegy z vlády za to, že o nabídce Gazpromu jsou vůbec svolní uvažovat. „Nezlobím se na Rusy, ti jsou skvělí vyjednavači. Zlobím se na své lidi, kteří degradují národní zdroje Srbska. Bylo mi naznačeno, že je 'neslušné' žádat Rusy o tržní cenu,“ řekl Dinkić. Podle něj by mezinárodní tendr zajistil pro NIS několikrát vyšší cenu, než jakou Moskva nabízí.
Ze srbské vlády zatím Dinkićova slova nikdo nekomentoval. Vláda nedávno uvedla, že bude s Ruskem o věci nadále jednat. V novoročním projevu prohlásil premiér Vojislav Koštunica, že jeho vláda „pracuje na strategické dohodě s Ruskem na poli energetiky“. Také ministr energetiky Aleksandar Popović uvedl, že dohoda o plynu a ropě s Ruskem zajistí „stabilitu dodávek energie“.
Srbsko v poslední době hledá u Ruska podporu pro svou snahu zabránit odtržení separatistické provincie Kosovo. Strategický politický posun vlády od Západu k Moskvě by Rusku pomohl v jeho snaze ovládnout cesty energií přes Balkán, který je pro Rusko klíčovým územím pro tranzit plynu a ropy do západní Evropy. NIS vlastní největší síť čerpacích stanic v zemi a do roku 2010 má monopol na výrobu i dodávky ropných produktů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).