Menu Zavřít

STABILIZACE

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Daewoo

Jihokorejská komise pro dohled nad finančním trhem minulý týden zveřejnila, že zadlužený konglomerát Daewoo Group má vyšší dluhy, než se čekalo, a zároveň odhalila dlouho očekávaný plán jeho restrukturalizace a následné stabilizace.

Kombinované zadlužení všech dvanácti dcer čebolu dosahuje 80 miliard dolarů, tedy daleko více než aktiva ohodnocená na 56 miliard dolarů. Předchozí odhady dluhu byly zhruba o třicet miliard nižší (EURO 34/1999). Největší dluhy ve výši třinácti mili ard dolarů má obchodní a stavební divize čebolu Daewoo Corp., která by měla přejít do nucené správy.

Domácí věřitelé konglomerátu, kteří jsou sdruženi v holdingu Korea Asset Management, mají podle stabilizačního plánu koupit obligace Daewoo, za něž zaplatí buď v hotovosti, nebo vlastními obligacemi. Komise pro dohled se nyní pokusí přesvědčit i zahraniční věřitele, jimž Daewoo Group dluží pět miliard dolarů, aby se do procesu na záchranu Daewoo připojili.

MMF24

Plán sestavili domácí věřitelé čebolu, kteří v něm převzali kontrolu. Podle deníku Financial Times jej bankéři popisují jako nejsložitější restrukturalizaci firemního dluhu v historii.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).