Menu Zavřít

ŠTAFETU CHCE PŘEBRAT PPF

20. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Ve hře zůstává i společný prodej se státem

Soukromá finanční skupina PPF se rozhodla získat majoritu v České pojišťovně a požádala Investiční a Poštovní banku o převod jejího zhruba třetinového balíku akcií na svůj účet. Přestože tento krok mnohé překvapil, jde o předvídatelné vyústění privatizačního příběhu největšího českého pojišťovacího ústavu. PPF se pouze rozhodla naplnit opční smlouvy, jimiž zřejmě disponuje už od roku 1996, kdy se stala významným akcionářem pojišťovny. Ruka však ještě není v rukávě a realizaci obchodu budou možná předcházet jednání obou stran.

Sňatek s IPB se nedařil.

Koncem minulého týdne mluvčí České pojišťovny Michal Urban potvrdil, že dozorčí rada udělila souhlas k převodu vlastnického podílu, který v pojišťovně dosud drží IPB, na skupinu PPF. Ta je nyní majitelem zhruba dva advacetiprocentního balíku a po převzetí třetinového podílu od banky by se stala vlastníkem majoritním.

Ačkoliv o existenci opčních smluv mezi oběma stranami chystaného obchodu téměř nikoho nepochyboval, jejich naplnění ve prospěch PPF je pro mnohé překvapením. Hovořilo se totiž o oboustranné opci a IPB několikrát deklarovala zájem zařadit pojišťovnu do svého budoucího holdingu. Na nízkou pravděpodobnost realizace tohoto záměru ale upozorňovala řada skutečností již v loňském roce (EURO 50/1999), zvláště poté, co Nomura, ovládající IPB, projevila zájem o Českou spořitelnu.

Předseda představenstva pojišťovny Ivan Kočárník koncem listopadu (EURO 48/1999) jasně prohlásil, že sňatek s IPB je pouze jednou z možných variant dalšího vývoje. „Je to samonosný projekt. Obstojí i bez IPB a stejně tak může být pospojován i s kýmkoliv jiným, odpověděl na otázku týkající se přípravy pojišťovny na holdi ngové uspořádání. V té době si jím vedený finanční ústav také zakoupil Expandia banku - což by nedávalo smysl, kdyby očekával sloučení s IPB. Naopak to nahrávalo spekulacím, podle nichž byla IPB po několik let pouhým parkovištěm akcií nakoupený ch pro PPF.

Ještě se bude jednat.

Majoritu v pojišťovně ovšem skupina PPF ještě v rukou nemá. Podle informací týdeníku EURO ani podepsané smlouvy hladké převzetí akcií od IPB nezaručují. A to i přesto, že PPF disponuje předkupním právem. K n aplnění celé transakce je totiž potřebný i souhlas nejvyšších orgánů banky, a ten dosud nepadl. „Žádné akcie převedeny nebyly, naše skupina je nadále majitelem více než 30 procent akcií České pojišťovny. IPB se o převodu zatím nerozhodla, konstatovala mluvčí banky Barbora Tachecí. Prohlášení skupiny PPF o tom, že se stane majoritním vlastníkem České pojišťovny, tak lze možná chápat i jako mírný nátlak či přání nikoliv do puntíku totožné s dosud platnou realitou. IPB je při tom známa jako racionální a tvrdý partner.

PPF se na ovládnutí pojišťovny chystá v podstatě od roku 1994. Svých zhruba dvacet procent koupila především od České spořitelny a Interbanky. V roce 1996 získala opční smlouvu na polovinu akcií v držení Československé obchodní banky , což představovalo osmiprocentní podíl. Už v té době počítala se spoluprací IPB, která podepsala opci na druhou polovinu. Tehdy si PPF zajistila i předkupní právo na celý podíl IPB v pojišťovně (tehdy šestnáct procent) včetně toho, co by IPB koupila při případném navýšení či koupí od ČSOB. To vše dávalo dohromady majoritu.

V loňském roce oba největší majitelé oznámili jednání ve shodě a v souladu s povinnostmi vyplývajícími z Obchodního zákoníku podali nabídku k odkupu zbylým akcionářům. Stát, který drží třicet procent České pojišťovny, a Komerční banka, ovládající desetiprocentní balík, tuto nabídku odmítly pro nízkou cenu. Poté se rozhodly prodat své akcie strategickému partnerovi pojišťovny. Zda jej bude hledat i PPF, není jisté. Zatím potvrdila ochotu jednat se státem o případném společném postupu při prodeji akciových podílů. Považuje to však pouze za jednu z variant dalšího postupu a investici do pojišťovny označuje za strategickou.

Příprava na spořitelnu.

EBF24

IPB se pravděpodobný prodej pojišťovny možná hodí kvůli potřebě získání prostředků na případnou privatizaci České spořitelny. Do konce ledna o ní sice stát bude exkluzivně jednat s Erste Bank Sparkassen, zatím se ale ned aří nalézt shodu. Není tudíž vyloučeno, že brzy budou k boji o spořitelnu připuštěni i další zájemci. IPB se svým dominantním vlastníkem Nomurou již zájem o její privatizaci oznámili. Ve stejné době projevila německá obří pojišťovna A llianz zájem o IPB. Její zástupci se rovněž sešli s premiérem Milošem Zemanem a ministrem financí Pavlem Mertlíkem.

Jednání se Zemanem se údajně minulý týden opakovalo. Šéfové Allianz rovněž hovořili s vedením IPB. Podle některých zdrojů se dohodli o společném postupu právě při privatizaci spořitelny. Právě minulý pátek přitom mělo pro běhnout rozhodující jednání zástupců Erste se Zemanem a Mertlíkem. Nakonec se za českou stranu zúčastnil pouze náměstek ministra financí Jan Mládek a předložil Rakušanům další podmínky případného obchodu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).