Menu Zavřít

STÁLE BEZ ŠÉFA

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

MMF

Mezinárodní měnový fond stále neví, kdo usedne do nejvyššího křesla po Francouzi Michelu Camdessusovi. „Pokusné hlasování čtyřiadvacetičlenného sboru výkonných ředitelů v noci ze čtvrtka na pátek vyznělo ve prospěch kandidáta Evropské unie - Němce Caia Kocha-Wessera, jenž získal 36 procent hlasů. Jako druhý se umístil Američan Stanley Fischer, nyní úřadující šéf fondu, třetí Japonec Eisuke Sakakibara. Problém je v tom, že třetina výkonného sboru se zdržela hlasování.

Když Michel Camdessus loni v listopadu ohlásil svůj úmysl rezignovat, začalo Německo ihned protlačovat svého kandidáta - Kocha-Wessera, dosavadního státního tajemníka na spolkovém ministerstvu financí. Podle kancléře Schrödera má tento muž všechny předpoklady, mimo jiné proto, že pětadvacet let působil v aparátu Světové banky. Berlín postupně získal pro tuto kandidaturu podporu všech zemí EU. Podle nepsaného pravidla platí, že v čele měnového fondu stojí Evropan, zatímco sesterskou Světo vou banku řídí Američan.

ebf - tip - debata

Washington však Kocha-Wessera odmítá. „Nemá dostatek politických zkušeností pro výkon tak vysoké funkce, zní zdůvodnění. Někteří vlivní kongresmani naznačili, že by případně souhlasili s bývalým šéfem Bundesbanky Hansem Tietmeyerem, který na- přesrok dovrší sedmdesátku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).